Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

«Γκάζια»… Ράιχενμπαχ για απορρίμματα και ανακύκλωση


Διαχειριστικό και οικονομικό έλεγχο των δύο συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης συσκευασιών αναθέτει αιφνιδιαστικά το υπουργείο Περιβάλλοντος, ενώ προαναγγέλλει την ενεργειακή αξιοποίηση αποβλήτων, η οποία έχει δαιμονοποιηθεί από τις τοπικές κοινωνίες, με αποτέλεσμα τα ανακυκλώσιμα υλικά να θάβονται στη χωματερή.
Η ανακύκλωση στη χώρα μας δεν εμφανίζει σημαντικά βήματα προόδου με ευθύνη της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και των αδιάφορων πολιτών και υπολείπεται των ευρωπαϊκών στόχων.

Την ίδια στιγμή γύρω από τα εναλλακτικά συστήματα διαχείρισης και τους πόρους που διαχειρίζονται υπάρχει ένα θολό τοπίο παρά το γεγονός ότι οι εισφορές που καταβάλλονται από τους ιδιώτες ανέρχονται ετησίως σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ. Για το πώς αξιοποιούνται οι πόροι αυτοί εγείρονται πολλά ερωτηματικά από την στιγμή που και τα ποσοστά ανακύκλωσης παραμένουν χαμηλά.

Φαίνεται πάντως ότι η ενεργοποίηση του ΥΠΕΚΑ σε θέματα ανακύκλωσης δεν είναι τυχαία. Λέγεται ότι το … μπλοκάκι του κ. Χόρστ Ράιχενμπαχ, του επικεφαλής της ομάδας δράσης της Κομισιόν που βρίσκεται αυτές τις μέρες στην Ελλάδα, σημείωσε στις εκκρεμότητες του υπουργείου Περιβάλλοντος το κεφάλαιο απορρίμματα.
Είναι σίγουρο άλλωστε ότι στον τομέα αυτό η χώρα μας δεν έχει κάνει πολλά αφού ακόμη και οι τριτοκοσμικές χωματερές (πάνω από 80) παραμένουν ανοικτές ενώ στα χαρτιά παραμένει ο περιβόητος περιφερειακός σχεδιασμός των απορριμμάτων που φαίνεται να ξαναμπλοκάρει ελλείψει πόρων.

Χθες πάντως ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου μετά από συνάντηση με τους εκπροσώπων των συστημάτων ανακύκλωσης, δήλωσε ότι θα προχωρήσει η ενεργειακή αξιοποίηση των αποβλήτων και του δευτερογενούς καυσίμου (π.χ RDF) από τσιμεντοβιομηχανίες και κάποιες ασβεστοποιίες. Σήμερα χιλιάδες τόνοι RDF (περίπου 150.000 τόνοι το χρόνο) λόγω των αντιδράσεων των τοπικών κοινωνιών, δεν αξιοποιούνται από τα τσιμεντάδικα, με αποτέλεσμα να θάβονται στο ΧΥΤΑ της Φυλής!

Τα προβλήματα επιτείνονται με τις νέες μονάδες (τα εργοστάσια ολοκληρωμένης διαχείρισης αποβλήτων) οι οποίες θα παράγουν χιλιάδες τόνους ανακυκλώσιμων υλικών, τους οποίους με κάποιο τρόπο θα πρέπει να διαθέσουν.
Το υπουργείο εξετάζει παράλληλα τη δυνατότητα επέκτασης της εναλλακτικής διαχείρισης και σε μία σειρά άλλων προϊόντων (ξύλο, έντυπο υλικό, συσκευασίες γεωργικών φαρμάκων, βρώσιμα έλαια, ληγμένα φάρμακα κ.λπ.).

Έχουν επίσης αξιολογηθεί τα πρώτα τρία συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης αποβλήτων από εκσκαφές, κατασκευές και κατεδαφίσεις και σύντομα θα τεθούν σε λειτουργία, ενώ έχουν γίνει, επίσης, οι αναγκαίες νομοθετικές παρεμβάσεις προκειμένου να προχωρήσει η δημιουργία εγκαταστάσεων αξιοποίησης αποβλήτων από εκσκαφές, κατασκευές και κατεδαφίσεις στην Αττική.
http://www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου