Κυριακή 19 Μαΐου 2013

19 Μαΐου Ημέρα μνήμης και τιμής για την γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου






Ενενήντα τέσσερα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος τιμά τη θλιβερή επέτειο με σειρά εκδηλώσεων.

Ποδηλατοπορεία μνήμης με τίτλο «Τρέχω για τη ζωή, τρέχω για τη μνήμη» πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου από δεκάδες μέλη της Ομοσπονδίας, με τη συμπαράσταση μελών των «Αγανακτισμένων Μοτοσικλετιστών Ελλάδας».

Κρατώντας μαύρα μπαλόνια οι ποδηλάτες ξεκίνησαν από το Μουσείο της Ακρόπολης και τερμάτισαν στην πλατεία Συντάγματος, αφού πρώτα κατέθεσαν στεφάνια σε τέσσερα μνημεία: τον τάφο του πρωτεργάτη της κίνησης για την ανεξαρτησία του Πόντου, Κωνσταντίνου Κωνσταντινίδη στο Α' Νεκροταφείο, το άγαλμα του ποντιακής καταγωγής αρχηγού της Φιλικής Εταιρείας, Αλέξανδρου Υψηλάντη στο Πεδίον του Άρεως, το Παμποντιακό Ηρώο στην πλατεία Δαβάκη της Καλλιθέας και το Μνημείο Γενοκτονίας των Αρμενίων στην πλατεία Χρυσοστόμου Σμύρνης στη Νέα Σμύρνη.
Φωτογραφία

«Στα μαύρα μπαλόνια που κρατάμε σήμερα θα γράψουμε μηνύματα για τους ανθρώπους που χάσαμε στη Γενοκτονία και θα τα απελευθερώσουμε αύριο, προκειμένου να στείλουμε τα μηνύματα αυτά στα θύματα της Γενοκτονίας», εξηγεί στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο Κωνσταντίνος Γεωργιάδης, συντονιστής της Περιφερειακής Επιτροπής Νεολαίας Νοτίου Ελλάδας και Νήσων της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας.

Το βράδυ τα μέλη της Παμποντιακής Ομοσπονδίας επέλεξαν να κάνουν ολονυχτία στην πλατεία Συντάγματος, για να τιμήσουν τη μνήμη των 353.000 γενοκτονημένων Ποντίων, σύμφωνα με το ποντιακό έθιμο «μόνασμα» του νεκρού.

Οι εκδηλώσεις για την 94η επέτειο από τη Γενοκτονία των Ποντίων ξεκίνησαν την περασμένη Κυριακή με δενδροφύτευση στην Πεντέλη 353 δέντρων στη μνήμη των 353.000 γενοκτονημένων Ελλήνων του Πόντου. Επίσης, σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκε εθελοντική αιμοδοσία στο μετρό του Συντάγματος με θέμα «Δίνω αίμα για το αίμα που χύθηκε», σε συνδιοργάνωση της «ΣΤΑΣΥ Α.Ε.».

Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν την Κυριακή, ανήμερα της επετείου, με επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της Γενοκτονίας στο ναό Παντάνασσας στην πλατεία Μοναστηρακίου, πομπή προς το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, επίσημη αλλαγή της Προεδρικής Φρουράς με τους δύο εύζωνες να είναι ενδεδυμένοι τη φορεσιά του Πόντιου αντάρτη, χαιρετισμούς του προέδρου της Ομοσπονδίας, Γεωργίου Παρχαρίδη και του περιφερειάρχη Αττικής, Γιάννη Σγουρού και ομιλία του Αμερικανού πολιτικού και αγωνιστή για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων στις ΗΠΑ, Πίτερ Κουτουντζιάν. Τέλος, θα γίνει πορεία και επίδοση ψηφισμάτων στη Βουλή των Ελλήνων, το υπουργείο Εξωτερικών και την Τουρκική Πρεσβεία. Εξάλλου, την επόμενη Κυριακή 26 Μαΐου θα φιλοξενηθεί στο Μουσείο της Ακρόπολης εκδήλωση με θέμα «Αρμένιοι, Ασσύριοι, Έλληνες: Η τριάδα των Γενοκτονιών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου