Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

ΧΥΤΥ Σερρών Υπερκομματικό «όχι» στα σχέδια των δημάρχων




Την πλήρη ανατροπή του μοντέλου διαχείρισης απορριμμάτων που επέλεξαν και προωθούν οι δήμαρχοι του νομού Σερρών ζητά επιτροπή ευαισθητοποιημένων πολιτών, οι οποίοι προέρχονται απο διαφορετικούς δήμους και παρατάξεις της αυτοδιοίκησης.

Ξεκαθαρίζοντας ότι δεν επιθυμεί να αποκομίσει πολιτικά οφέλη, η Πρωτοβουλία Πολιτών καλεί τους δημάρχους που ελέγχουν την Εταιρεία Στερεών Αποβλήτων Νομού Σερρών (ΕΣΑΝΣ) να εγκαταλείψουν την προσπάθεια κατασκευής του -φαραωνικού τύπου- εργοστασίου μηχανικής και βιολογικής επεξεργασίας απορριμμάτων στην περιοχή του Παλαιόκαστρου, το οποίο χαρακτηρίζουν επιλογή οικονομικά ασύμφορη για τους δημότες και περιβαλλοντικά εγκληματική για τον τόπο τους.

Από την πλευρά των δημάρχων (με την εξαίρεση ενός που διαφωνεί) η λειτουργία Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) με την κατασκευή του εργοστασίου παρουσιάζεται σε μεγάλο βαθμό ως «αναγκαστική επιλογή», μετά τις άκαρπες προσπάθειες για επέκταση του υπάρχοντος ΧΥΤΑ, και ως η πιο συμφέρουσα λύση που έχουν πλέον στη διάθεσή τους.

ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ


Το έργο έχει περάσει στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού επιλογής αναδόχου, στον οποίο έχουν προκριθεί τέσσερις εταιρείες, ενώ θεωρείται πανελλαδικά ένα από τα τρία πιο ώριμα έργα για υλοποίηση. Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να ολοκληρωθούν οι εργασίες του διαγωνισμού και να προκύψει προσωρινός ανάδοχος, ώστε η κατασκευή να αρχίσει τους πρώτους μήνες του επόμενου έτους. Στόχος είναι το εργοστάσιο να αρχίσει να λειτουργεί στα τέλη του 2015.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 28 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων ποσοστό 60% (περίπου 17 εκατ. ευρώ) θα προέλθει από κονδύλια του ΕΣΠΑ, ως συμμετοχή των δήμων, και το υπόλοιπο 40% (περίπου 11 εκατ. ευρώ) θα αποτελέσει τη συμμετοχή της κατασκευάστριας εταιρείας.

Ως αντάλλαγμα για τη συμμετοχή του ο ιδιώτης κατασκευαστής θα αναλάβει να λειτουργήσει το εργοστάσιο για τα επόμενα 27 χρόνια, έχοντας εκ των προτέρων διασφαλίσει τα ποσά που θα εισπράττει από τους δήμους για κάθε τόνο σκουπιδιών που θα παραλαμβάνει. Μάλιστα για να εξασφαλιστεί η κερδοφορία θα οριστεί ελάχιστη και μέγιστη ποσότητα σκουπιδιών που το εργοστάσιο θα παραλαμβάνει σε ετήσια βάση (από 40.000 έως 65.000 τόνους). Επιπλέον, στο εργοστάσιο θα λειτουργεί μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με καύσιμο που θα προέρχεται από την επεξεργασία των απορριμμάτων. Κατά συνέπεια ο διαχειριστής του εργοστασίου θα αποκομίζει επιπλέον κέρδη από την παραγόμενη ενέργεια, αλλά και από τη διάθεση των ανακυκλώσιμων υλικών.

Οι δήμαρχοι που ελέγχουν την Εταιρεία Στερεών Αποβλήτων Νομού Σερρών θεωρούν αναγκαία τη λειτουργία του εργοστασίου στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων και εκτιμούν μάλιστα ότι θα αποβεί οικονομικά επωφελής για τους δημότες. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγουν υπολογίζοντας τα πρόστιμα που θα πρέπει να πληρώσουν οι δήμοι αν δεν λειτουργήσει εγκαίρως σύστημα επεξεργασίας απορριμμάτων. Υπολογίζουν έτσι ότι αν δεν λειτουργήσει τίποτε στον νομό Σερρών, από το νέο έτος θα επιβαρυνθούν με τέλη ταφής αποβλήτων. Στην περίπτωση αυτή το κόστος για τα σκουπίδια από 15 ευρώ τον τόνο που στοιχίζει σήμερα στους δημότες θα αυξηθεί σε 50 ευρώ τον τόνο και σε διάστημα λίγων ετών θα εκτιναχθεί σε 75 ευρώ ανά τόνο, καθώς κάθε χρόνο το πρόστιμο θα αυξάνεται.

Του Σταύρου Γιακουβή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου