Τετάρτη, 28 Ιανουαρίου 2015

J. Stiglitz: "Η Γερμανία είναι το πρόβλημα, όχι η Ελλάδα" - Der Spiegel: Έχουν δίκιο οι Έλληνες για τις αποζημιώσεις .


Η ευρωζώνη πρέπει να μείνει ενωμένη αλλά αν διασπαστεί, θα ήταν καλύτερο να φύγει η Γερμανία παρά η Ελλάδα, δήλωσε σήμερα στο CNBC, ο βραβευμένος με Νόμπελ,
οικονομολόγος, Joseph Stiglitz.

«Ενώ ήταν ένα πείραμα για να φέρει σε επαφή τα κράτη μέλη της Ευρώπης, τίποτα δεν έχει διχάσει την Ευρώπη περισσότερο, όσο το ευρώ», δήλωσε ο Stiglitz.

Ο κίνδυνος μιας χρεοκοπίας στην Ελλάδα έχει αυξηθεί μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις χθεσινές πρόωρες εκλογές, εγείροντας ανησυχίες για το ενδεχόμενο ελληνικής εξόδου από τη ζώνη του ευρώ.

Η Ελλάδα δεν είναι η μόνη οικονομία που αγωνίζεται κάτω από το ευρώ και γι 'αυτό απαιτείται μια νέα προσέγγιση, είπε ο Stiglitz. «Οι πολιτικές που η Ευρώπη επέβαλλε στην Ελλάδα δεν έχουν αποδώσει και αυτό ισχύει και για την Ισπανία και για άλλες χώρες».

Ο καθηγητής του Κολούμπια, είναι ένας από τους 18 διακεκριμένους οικονομολόγους ο οποίος συνέγραψε ένα γράμμα, λέγοντας ότι η Ευρώπη θα ωφεληθεί από την προσφορά στην Ελλάδα ενός νέου ξεκινήματος μέσω της μείωσης του χρέους και περαιτέρω όρους παράτασης της περιόδου χάριτος.

Επιμένοντας ότι είναι καλύτερο για την Ευρώπη και τον κόσμο να κρατηθεί το ευρώ άθικτο, υποστήριξε ότι η διατήρηση του ενιαίου νομίσματος απαιτεί περισσότερη ολοκλήρωση. «Υπάρχει μια ολόκληρη σειρά από μια ημιτελής οικονομική ατζέντα, για την οποία οι περισσότεροι οικονομολόγοι συμφωνούν, εκτός από τη Γερμανία».
http://ksipnistere.blogspot.gr/2015/01/j-stiglitz.html


 Ένα δημοσίευμα στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού Der Spiegel επαναφέρει στο προσκήνιο το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου, με αφορμή την ενέργεια του Αλέξη Τσίπρα, που άφησε λουλούδια προς τιμήν των 200 εκτελεσθέντων αντιστασιακών, την 1η Μαΐου 1944, στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής.

Το Spiegel Online σχολιάζει ότι η κίνηση του νέου πρωθυπουργού της Ελλάδας δεν ήταν τυχαία:

«Ο Τσίπρας φέρνει έτσι ενώπιον της παγκόσμιας κοινής γνώμης ένα θέμα που παίζει στην πατρίδα του πολύ μεγαλύτερο ρόλο απ’ ό,τι στη Γερμανία (…) Πρόκειται τόσο για εκτελεσθέντες αντιστασιακούς, όπως αυτοί της Καισαριανής, όσο και για σφαγές άμαχου πληθυσμού, όπως στο Δίστομο και στα Καλάβρυτα. Πρόκειται και για ένα αναγκαστικό δάνειο, το οποίο πήρε η ναζιστική Γερμανία από την Τράπεζα της Ελλάδος έως το τέλος του Πολέμου, ύψους 476 εκατομμυρίων μάρκων του Ράιχ».

Και συνεχίζει: «Ο Έλληνας πρωθυπουργός θέλει μεγαλύτερη αποζημίωση για τα εγκλήματα των ναζί στη χώρα του. Πράγματι, οι Έλληνες δεν έχουν λάβει σχεδόν καθόλου χρήματα συγκριτικά με άλλα θύματα των εθνικοσοσιαλιστών και η νομική βάση είναι κάθε άλλο παρά σαφής».

«Οι Έλληνες σαφώς έχουν λόγο να αισθάνονται ότι υπέστησαν άδικη μεταχείριση συγκριτικά με άλλα θύματα του εθνικοσοσιαλιστικού καθεστώτος και βρίσκουν υποστηρικτές και στη Γερμανία. Ο μικρός σύλλογος «AK Distomo» στο Αμβούργο δραστηριοποιείται από το 2001 υπέρ της αποζημίωσης Ελλήνων θυμάτων των ναζί» υπογραμμίζει το γερμανικό δημοσίευμα.

Και προσθέτει: «»Το γερμανικό κοινό έχει ανάγκη εξηγήσεων» λέει ο δικηγόρος Μάρτιν Κλίνγκνερ. «Οι άνθρωποι απλά δεν ξέρουν ότι οι περισσότεροι Έλληνες δεν έλαβαν ποτέ χρηματική αποζημίωση» επισημαίνει ο ίδιος. Αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, δεν δικαιούνται αποζημίωση μεμονωμένα πρόσωπα, αλλά μόνο κράτη».

http://olympia.gr/2015/01/28/der-spiegel

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου