Δευτέρα 25 Αυγούστου 2014

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΠΑΛΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΧΥΤΑ ΣΕΡΡΩΝ

Τις τελευταίες μέρες οι κάτοικοι της περιοχής είδαν μαύρα ζουμιά στην περιοχή τα οποία, όπως τονίζουν, προήλθαν από το κύτταρο του ΧΥΤΑ.
Σε κινητοποίηση διαμαρτυρίας προχώρησαν χθες το πρωί οι κάτοικοι του Παλαιοκάστρου



Ζήτησαν απαντήσεις από τους υπευθύνους αλλά δεν τις πήραν, έτσι αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας αρχής γενομένης της χθεσινής στο δρόμο προς το ΧΥΤΑ

Σε κινητοποίηση διαμαρτυρίας προχώρησαν χθες το πρωί οι κάτοικοι του Παλαιοκάστρου αντιδρώντας στην λειτουργία του ΧΥΤΑ Παλαιοκάστρου. Τις τελευταίες μέρες οι κάτοικοι της περιοχής είδαν μαύρα ζουμιά στην περιοχή τα οποία όπως τονίζουν προήλθαν από το κύτταρο του ΧΥΤΑ. Πήραν δείγματα και τα αποτελέσματα των μετρήσεων έδειξαν ότι έχουν περάσει κατά πολύ τα όρια της μόλυνσης . Ζήτησαν απαντήσεις από τους υπευθύνους αλλά δεν τις πήραν, έτσι αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας αρχής γενομένης της χθεσινής στο δρόμο προς το ΧΥΤΑ . Το πρωί συγκεντρώθηκαν στην πλατεία του χωριού και στην συνέχεια με τα αυτοκίνητα τους κατευθύνθηκανπρος τις εγκαταστάσεις τουΧΥΤΑ .Στο μέσον του δρόμου σταμάτησαν και προχώρησαν σε στάση διαμαρτυρίας αναρτώντας ένα μεγάλο πανό που έλεγε « Σταματήστε την μόλυνση που φέρνει τον θάνατο» .

Την κινητοποίηση των κατοίκων του Παλαιοκάστρου στήριξαν και κάτοικοι των γύρω χωριών .

«Έχει ξεφύγει από μας η κατάσταση έχει γίνει πανσερραϊκή η διαδήλωση που κάνουμε και ευχαριστούμε όλον αυτόν τον κόσμο, που ήρθε εδώ και στηρίζει τον αγώνα μας που είναι δίκαιος σε όλα τα αιτήματα. Αυτό που ζητάμε είναι η νομιμότητα .Δεν είναι δυνατόν σε ένα χρόνο το έργο αυτό, που μας έλεγαν τόσα χρόνια ότι θα είναι σταθερό και μην ανησυχείτε, να έχουμε φτάσει στο σημείο να έχουν ρίξει αυτή την μόλυνση κατά τόνους και επανειλημμένα.Τα δείγματα τα οποία δείχνουν ότι έχουν χτυπήσει στα όρια κόκκινο,Χιροσίμα έχουμε εδώ .Οι αρμόδιοι δεν εμφανίζονται ζητάμε την παρέμβαση του εισαγγελέα και λοιπών άλλων αρμοδίων έτσι ώστε να τιμωρηθούν» δήλωσε ο Γιάννης Γιάντσιος, δικηγόρος των κατοίκων.

«Κάναμε μηνύσεις ,ξεκινήσαμε με τον ΦΟΣΔΑ ,τον π΄ροεδρο ,τον εκπρόσωπο εδώ ,τον χημικό και κατά παντός υπευθύνου.Ζητάμε από τον εισαγγελέα να τιμωρηθούν» σημείωσε ο κ. Γιάντσιος.

Ο Αναστασιάδης Θεόδωρος ,γραμματέας του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Παλαιοκάστρου δηλώνοντας ότι η κινητοποίηση είναι ικανοποιητική σημείωσε «Καταλαβαίνει ο κόσμος ότι η μόλυνση είναι έξω από τα σπίτια μας . Ανακαλύψαμε τα ζουμιά, κατέβηκαν δύο χιλιόμετρα κάτω από το κύτταρο. Η γεώτρηση του στρατού είναι στα 800 μέτρα κάτω από κειπου φτάσανε τα ζουμιά ,είναι ζήτημα χρόνου να αντληθούν αυτά από τις γεωτρήσεις» και συνεχίζοντας τόνισε

«Σήμερα είναι ένα πρώτο δείγμα από τι έπεται σε κινητοποιήσεις, αν δεν συμμορφωθούν και δεν πάνε με την νομιμότητα πλέον. Ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι. Δεν είναι κανένας πολιτικός εδώ, για να δικαιολογηθούν βάλανε τον διαχειριστή να πει πέντε κουβέντες. Η διοίκηση καλύφθηκε πίσω από τον διαχειριστή .Που είναι ο κ. Μωυσιάδης που υπέγραψε το έργο αυτό ;Την απόφαση του ΣτΕ αν πάρουμε και διαβάσουμε το έργο αυτό δεν θα έπρεπε να υπάρχει .Μόνο ολοκληρωμένη διαχείριση θα έπρεπε να υπάρχει . Εμείς παλεύουμε να το κλείσουμε ,γιατί παρασκηνιακά επιλέχθηκε το σημείο από τον πρώην δήμαρχο Σκουτούσσας τον κ.Ευαγγελίδη .Η αγανάκτηση έχει ξεχειλίσει από τους κατοίκους».

«Το έργο να γινόταν και εδώ αλλά να γινόταν επιστημονική μελέτη σωστή .Το ΑΠΘ μας έπεισε και αποδεικνύονται αυτά που μας έλεγαν ότι από την στιγμή που θα φύγουν τα μαύρα ζουμιά σε δύο ώρες θα είναι στον υδροφόρο ορίζοντα. Δύο μέρες μετά εκεί πάνω δεν υπάρχει ίχνος ζουμιά γιατί απορροφήθηκαν από τη γη » κατέληξε.

« Το ίδιο το κράτος έπρεπε ν α φροντίζει για την υγεία των πολιτών .Αυτά τα μαύρα ζουμιά ούτε σε τριτοκοσμικές χώρες δεν υπάρχουν , κάναμε μια χαβούζα επί σκοπό το κέρδος ,με πολιτική σκοπιμότητα» δήλωσε ο Σινάνης Αντώνης, κάτοικος Παλιοκάστρου.

Ο Κυριακίδης Δημήτρης πρόεδρος Περιβαλλοντικού Συλλόγου Παλαιοκάστρου, δήλωσε«Η αγανάκτηση είναι μεγάλη ,ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι .Ο κόσμος μας στηρίζει ευχαριστούμε για την παρουσία τους. Η μόλυνση έχει ξεκινήσει είναι έξω από τα σπίτι μας. Στηνανάλυση που κάναμε τα αποτελέσματα ενώ το όριο στην μόλυνσηείναι125 είναι 5750, είναι μια μεγάλη αύξηση και κάποιοι είπαν ότι ήταν κοκκινόχωμα «

Αναφερόμενος στο μήνυμα της κινητοποίησης ,δήλωσε « Το μήνυμα που στέλνουμε με την κινητοποίησή μας στους αρμόδιους φορείς είναι να σταματήσουν αυτή την στιγμή την απόθεσητων σκουπιδιών στο χώρο του ΧΥΤΑ ,στο κύτταρο γιατί δεν είναι ολοκληρωμένο το έργο . Η λειτουργία αυτή για μας εδώ είναι ελλιπής»

Στην κινητοποίηση ήταν παρόντες και έδειξαν έμπρακτα την στήριξή τους στον αγώνα των κατοίκων του Παλαιοκάστρου η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ,Αφροδίτη Σταμπουλή, τοπικάστελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, η περιφερειακή σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Τιμοθέα Ρακιτζή , μέλη του ΑΝΤΑΡΣΥΑ .

Η Σταμπουλή Αφροδίτη, δήλωσε«Ο ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχει στην διαμαρτυρία των κατοίκων εκτός από μένα βρίσκεται εδώ το περιφερειακό σχήμα, έχουμε ασχοληθεί με το θέμα ,εξ΄ αρχής τοποθετηθήκαμε συνολικά για την διαχείριση των απορριμμάτων , η οποία πρέπει να είναι με μια ολοκληρωμένη στρατηγική . Εδώ γίνεται ακριβώς το αντίθετο δεν τηρούνται οι προδιαγραφές όπως τεκμηριωμένα κατήγγειλε η επιτροπή αγώνα των κατοίκων και υπάρχει ένα σχέδιο ανάθεσης σε κάποια μεγάλασυμφέροντα τα οποία κάποια στιγμή θα ρθουν ως σωτήρες . Αυτό είναι απαράδεκτο η πορεία ήτανπροδιαγραμμένη ,τα αποτελέσματα στο περιβάλλον φαίνονται άμεσα και στην υγεία των κατοίκων θα φανούν μακροπρόθεσμα και αυτή η καταστροφή πρέπει να σταματήσει εδώ . Εμείς μέσα και έξω από την Βουλή ,μέσα και έξω από την Περιφέρεια ,θα διεκδικήσουμε το σταμάτημα της καταστροφής, την σωστή διαχείριση των καταστημάτων».

Ο κ. περιφερειακός σύμβουλος Σταύρος Παπαϊωάννου δήλωσε πως το 2002 ως υποψήφιος νομάρχης είχε επισημάνει πως δεν πρέπει να γίνει ένα τέτοιο έργο όπου υπάρχουν νερά.

Η κ. Τιμοθέα Ρακιτζή τόνισε «Από το 2006 είχαμε επιστήσει την προσοχή στα θέματα που έχουν να κάνουν με την χωροθέτηση του έργου .του ΧΥΤΑ .Σήμερα δυστυχώς έρχονται κάποια στοιχεία για να επιβεβαιώσουν τους φόβους μας . Εύχομαι και ελπίζω να μην αποδειχθούν αληθινά όσα έχουμε ως σήμερα δεδομένα. Την προεκλογική περίοδο είχα συζητήσει έγγραφο από τον κ. Μωυσιάδη αντίγραφο του φακέλου για της μελέτης της οργάνωσης του ΧΥΤΑ και το σημαντικότερο αντίγραφο της μελέτης με την οποία αναλυτικά προβλεπόταν τι έπρεπε να προβλέπεται η αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων . Έκτακτη κατάσταση μπορεί να χαρακτηρισθεί και η σημερινή που έχουμε την υπόνοια ότι ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ποιότητα του νερού άπτονται στα προβλήματα τηςκακής λειτουργίας του ΧΥΤΑ . Η απάντηση που μου δόθηκε ήταν ότι δεν έχω έννομοσυμφέρον και ότι η εταιρεία που διαχειρίζεται το όλο ζήτημα δεν θα μου χορηγήσει αντίγραφο της μελέτης »

Η Μαίρη Ματσικοπούλου εκπρόσωπος ΑΝΤΑΡΣΥΑ, δήλωσε « Περιμένουμε να ακούσουμετους τρόπους που θα λειτουργήσει το έργο εδώ σωστά ,δεν το βλέπουμε αυτό αλλά και κανείς δεν έρχεται να μας πει για τα δείγματα εδώ . Εμείς θα είμαστε δίπλα στους κατοίκους της περιοχής στον αγώνα τους.

http://www.e-simerini.com/e/modules.php?name=News&file=article&sid=25718

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου