Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

Προβληματικός ο ΧΥΤΑ Παλαιοκάστρου και με την «βούλα» της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών

βυτίο-λημμάτων
Δίνοντας ουσιαστικά δίκαιο στις κινητοποιήσεις των κατοίκων Παλαιοκάστρου η Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, με πρόταση του αντιπεριφερειαρχη Γιάννη Μωϋσιάδη, αποφάσισε την μεταφορά των στραγγισμάτων από τον ΧΥΤΑ Παλαιοκάστρου στον βιολογικό καθαρισμό των Σερρών, ως μια «προσωρινή» λύση, στο πρόβλημα διαρροών αποβλήτων σε ρέμα της περιοχής.
Στην ανακοίνωσή της η Περιφερειακή Ενότητα Σερρών αναφέρει: «άρχισε σήμερα η μεταφορά των στραγγισμάτων από τον ΧΥΤΑ Παλαιοκάστρου προς τον βιολογικό καθαρισμό των Σερρών. 
Ήδη νωρίς το πρωί βυτιοφόρο εκτέλεσε την πρώτη μεταφορά και η διαδικασία αυτή θα επαναλαμβάνεται όποτε θα υπάρχουν συγκεντρωμένα επεξεργασμένα(;;;) λύματα». 

 Σε δηλώσεις του ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών Γιάννης Μωυσιάδης είπε: 
«Είναι η λύση ώστε να μην υπάρξουν ξανά προβλήματα έως ότου προχωρήσει η ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων με την κατασκευή της μονάδας μηχανικής και βιολογικής επεξεργασίας».
 Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Να τονίσουμε πως η εν λόγω διαδικασία δρομολογήθηκε κατόπιν σχετικής πρότασης του Αντιπεριφερειάρχη, όταν ανέκυψε εκ νέου πρόβλημα με τα στραγγίσματα στον ΧΥΤΑ Παλαιοκάστρου, και τελικά υλοποιείται αφού έλαβε όλες τις απαιτούμενες εγκρίσεις από τους αρμοδίους φορείς». Εμείς να συμπληρώσουμε πως το όλο θεμα το έφερε στην επιφάνεια η κινητοποίηση κατοίκων του Παλαιοκάστρου που στο πρώτο «κρουσμα» διαρροής αποβλήτων, το περασμένο καλοκαίρι, εξέτασαν δείγματα, στο κρατικό χημείο και τα αποτελέσματα των μετρήσεων έδειξαν υπέρβαση κατά πολλές φορές των ορίων επικινδυνότητας.

 Τότε τα αποτελέσματα δεν έγιναν δεκτά από τους αρμόδιους, που μιλούσαν για εσφαλμένο τρόπο λήψης των δειγμάτων. Όταν όμως σημειώθηκε το δεύτερο κρούσμα διαρροής τον περασμένο Οκτώβριο, τότε μετά τις νέες καταγγελίες, οι αρμόδιοι φάνηκαν πιο «συγκρατημένοι» στις δηλώσεις τους και είπαν ότι θα διερευνήσουν το θέμα. 
Το αποτέλεσμα είναι η παραπάνω «λύση» που δόθηκε από την Περιφέρεια Σερρών.

Πηγή: Ανεξάρτητος - νέα του ν. Σερρών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου