Παρασκευή, 28 Νοεμβρίου 2014

Στην Βουλή τα προβλήματα στο ΧΥΤΑ Παλαιοκάστρου με ερώτησή της η Αφροδίτη ΣταμπουλήΕπίκαιρη ερώτηση προς τους κ.κ. Υπουργούς: – Εσωτερικών Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής αλλαγής κατέθεσε η βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Αφροδίτη Σταμπουλή, σχετικά με τον ΧΥΤΑ Παλαιοκάστρου.
 Στην ανάπτυξη της ερώτησής της η σερραία βουλευτής αναφέρει: Ο ΧΥΤΑ Παλαιοκάστρου Δήμου Ηράκλειας της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών χωροθετήθηκε το 2003 στη συγκεκριμένη θέση κάτω από προϋποθέσεις που ήγειραν σοβαρότατες ενστάσεις και διαμαρτυρίες των κατοίκων, οι οποίοι προσέφυγαν στο ΣτΕ. Η απόφαση που εκδόθηκε στις 21/9/2005 ακύρωσε την πράξη Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων. 
Με μια καινούργια Συμπληρωματική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων στην οποία συμπεριλήφθηκαν τα έργα ΚΔΑΥ (Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών) και ΜΜΒΕ (Μονάδα Μηχανικής Βιολογικής Επεξεργασίας), και με την Α.Π. 315246/10-9-2012 Απόφαση Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητας Σερρών έγινε η έναρξη της λειτουργίας του το Σεπτέμβριο του 2012. 
Εν τω μεταξύ οι κάτοικοι της περιοχής προσέφυγαν και πάλι στο ΣτΕ, του οποίου η απάντηση εκκρεμεί. 
Κατά τους τελευταίους μήνες παρατηρήθηκαν επανειλημμένα επεισόδια εκροής από διάφορα σημεία του ΧΥΤΑ εμφανώς μολυσμένων υγρών για την ποιότητα των οποίων αναμένεται απάντηση από το Γενικό Χημείο του Κράτους, όμως η προκαλούμενη ρύπανση είναι ορατή με γυμνό οφθαλμό.
 Παρ” όλα αυτά με την 49599/3925/21.10.14ΚΥΑ ΥπΕσ και ΥΠΕΚΑ αποφασίστηκε να μεταφέρονται και να αποτίθενται στο ΧΥΤΑ Παλαιοκάστρου και τα απόβλητα της ΠΕ Δράμας.
 Η απόφαση προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων και καταργήθηκε ως προς το σημείο αυτό με την 52890/4174/13.11.14 ΚΥΑ ΥπΕσ και ΥΠΕΚΑ, στην οποία όμως δεν αναφέρεται που θα εναποθέτονται τα απόβλητα της ΠΕ Δράμας. Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί Αν σκοπεύουν στο προσεχές μέλλον να αποφασίσουν την εναπόθεση αποβλήτων με προέλευση πέραν της ΠΕ Σερρών στο ΧΥΤΑ Παλαιοκάστρου. 
Τι μέτρα θα πάρουν για να πάψει άμεσα η περιβαλλοντική επιβάρυνση της περιοχής του Παλαιοκάστρου και να χωροθετηθεί το συντομότερο νέος ΧΥΤΥ με αυστηρή τήρηση των ισχυουσών προδιαγραφών στην ΠΕ Σερρών; Η ερωτώσα Βουλεύτρια Αφροδίτη Σταμπουλή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου