Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

Ευρω-βόμβα στο πάρτι των σκουπιδιών. Στον «αέρα» η μπίζνα με τα σκουπίδια !




«Φρένο» στη χρηματοδότηση έργων διαχείρισης απορριμμάτων από το ΕΣΠΑ ύψους 2,2 δισ. ευρώ βάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω παραβάσεων της κοινοτικής νομοθεσίας που διαπίστωσε σε 11 περιφέρειες της χώρας συμπεριλαμβανομένης της Αττικής.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», με παρέμβαση της χρηματοδοτικής αρχής της ΕΕ έχουν ήδη «παγώσει» από τον περασμένο Φεβρουάριο, οι διαδικασίες χρηματοδότησης 14 έργων διαχείρισης απορριμμάτων με Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) που δρομολογήθηκαν στις περιφέρειες:

Αττικής (Φυλής, Λιόσια, Γραμματικό, Κερατέα)
Πελοποννήσου
Δυτικής Μακεδονίας
Κεντρικής Μακεδονίας
Αν. Μακεδονίας - Θράκης
Αιτωλοακαρνανίας
Σερρών
Ηλείας
Ηπείρου
Κέρκυρας και
Θεσσαλίας.

Η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και οι αρμόδιες διευθύνσεις Περιβάλλοντος και Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προέβησαν στην αναστολή της χρηματοδότησης καθώς διαπίστωσαν ότι έχει γίνει συστηματική παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας τόσο στις διακηρύξεις συμβάσεων, τις ανακηρύξεις προσωρινών αναδόχων και τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων (παραβίαση Οδηγίας 85/337 ΕΚ) όσο και στη βασική οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα απόβλητα (Οδηγία 2008/98).

Κλείνει η «κάνουλα» του ΕΣΠΑ

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, κινούνται διαδικασίες που οδηγούν το προσεχές χρονικό διάστημα αμέσως μετά τις ευρωεκλογές στην ακύρωση της χρηματοδότησης των έργων από το ΕΣΠΑ 2007-2013, όπως επίσης και τον αποκλεισμό της χρηματοδότησης τους από το «νέο ΕΣΠΑ (ΣΕΣ 2014-2020).

Καταργείται δηλαδή η προβλεπόμενη χρηματοδότηση των έργων έως 50% από το τρέχον και το νέο ΕΣΠΑ συνολικού ύψους 2,2, δισ. ευρώ. Κι όλα αυτά ενώ οι αναθέσεις των συγκεκριμένων έργων βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.

Επισημαίνεται πως σε όλες τις αναθέσεις των 14 έργων διαχείρισης απορριμμάτων, διαπιστώθηκε ότι τίθεται συμβατικός όρος περί «εγγυημένης ποσότητας σκουπιδιών». Αυτό σημαίνει ότι οι ανάδοχοι που θα διαχειρίζονται τα απορρίμματα εξασφαλίζουν για τα επόμενα 28 έως 30 χρόνια που θα έχουν τη διαχείριση και εκμετάλλευση των εγκαταστάσεων, σταθερή ετήσια ποσότητα σκουπιδιών προς διαχείριση. Σε περίπτωση που ο όγκος σκουπιδιών είναι μικρότερος, οι περιφέρειες μέσω των τελών που θα εισπράττουν από τους πολίτες θα πληρώνουν ρήτρες εγγυημένων ποσοτήτων στους ανάδοχους.

Σάββατο 17 Μαΐου 2014

Προς Παλαικαστρινούς και μη !


Το πλήρωμα του χρόνου έφτασε .

 Θα γίνεις Ραγιάς ή θα κάνεις την Επανάστασή σου ?

Αυτό είναι το διακύβευμα των εκλογών στο οποίο καλείσαι να πάρεις θέση με την ψήφο σου .
 Τα δείγματα της σημερινής δημοτικής αρχής του Κλεάνθη Κοτσακιαχίδη είναι γνωστά σε όλους μας .
Θυμήσου λίγο πως μας ΑΡΠΑΞΕ την ψήφο , μέσω των ‘’ΞΕΚΑΘΑΡΩΝ’’ δεσμεύσεων του :

1)΄΄Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να αφήσουμε να δουλέψει το έργο ως χυτα εαν δεν ολοκληρωθεί ως χυτυ , και πρώτος θα μπω στην φυλακή εαν χρειαστεί΄΄



Αποτέλεσμα : πιο πολλές συναντήσεις έκανε με κυβερνητικούς για να τρέξει την υλοποίηση του χυτα ενώ στις συναντήσεις που είχε με ανθρώπους του συλλόγου μας , πίεζε προς την κατεύθυνση να ξεκινήσει η λειτουργία του χυτα με μπάλες αχύρου ή χαρτιού.

2)Τον Απρίλιο του 2012 , Κοτσακιαχίδης και Μουρατίδης ψηφίζουν στην ΕΣΑΝΣ αρνητικά ως προς την λειτουργία του χυτα με σύμμεικτα σκουπίδια

Αποτέλεσμα : Τον Μαΐο του 2012 υπογράφει σύμβαση με εργολάβο για την εναπόθεση των σκουπιδιών του δήμου Ηράκλειας στον ΧΥΤΑ ΠΑΛΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ .

3)Έβαλε στον προυπολογισμό του δήμου 50.000€ για τον αγώνα μας ενάντια στο χυτα

Αποτέλεσμα: Ο περιβαλλοντικός μας σύλλογος ζήτησε την συνδρομή του δήμου (για 2500€) προκειμένου να επισκεφτεί την ευρωπαική επιτροπή.

Η απάντηση του Κλεάνθη Κοτσακιαχίδη ήταν πως ΔΕΝ χρηματοδοτεί ταξίδια αναψυχής .

Όπως θυμάστε ο σύλλογος πραγματοποίησε το ταξίδι μετά από έρανο στο χωριό.

4)Οκτώμβριο του 2012 ο Μουρατίδης Νίκος διορίζεται από την ΕΣΑΝΣ ως διαχειριστής του χυτα ?????

Αλήθεια θυμάσε γιατί τον ψήφισε σύσσωμο το χωριό ?

Αποτέλεσμα: Με το που ανέλαβε την διαχείριση του χυτα η πρώτη τους ενέργεια ήταν να συνδέσουν με νέο αγωγό νερού(φ63) τον χυτα από το υπάρχον δίκτυο των πηγών της Νεραΐδας μας .

Όταν ο σύλλογος του χωριού κατήγγειλε την κλοπή του νερού στις αρμόδιες αρχές , διαπίστωσε τα εξής :

Ο δήμαρχος Ηράκλειας πιστοποιεί με έγγραφό του ότι «σύμφωνα με τα αρχεία του δήμου , το Παλαιόκαστρο δεν υδροδοτείται απ τις πηγές της Νεραΐδας»

Υπάλληλος της νομαρχίας Σερρών με την συνδρομή του αντιδημάρχου Μουρατίδη Νίκου , ούτε λίγο ούτε πολύ πιστοποιούν ότι το νερό είναι μόνο για κτηνοτροφική χρήση !

Αν συνεχίσουμε να εξιστορούμε θα γράψουμε βιβλίο . Το ζήτημα είναι ένα και μοναδικό :

                       ΑΓΑΠΑΣ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΣΟΥ – ΑΠΟΔΕΙΞΕ ΤΟ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ

ΚΑΝΕ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΟΥ ΨΗΦΙΖΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ

                       ΑΛΛΙΩΣ ΜΕΙΝΕ ΡΑΓΙΑΣ ΣΤΙΣ ΟΡΕΞΕΙΣ ΚΑΘΕ ΥΠΟΤΑΚΤΙΚΟΥ 




 

Ρε Καραμήτρο , αλήθεια τώρα 
ΥΠΑΡΧΕΙ ΝΕΡΟ ΣΤΗΝ ΝΕΡΑΙΔΑ ΠΑΛΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ ?
Ρε συ , τι υπογράφει ο προιστάμενος Σαμαράς Νικόλαος
στο σημείο 9  ?



{DamTaram}


Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

Ξαμολήθηκαν τα Ερπετά και κάνουν πάρτυ !

Η Γιούλια Τιμοσένκο θα συναντήσει την Άγγελα Μέρκελ
"Η Μέρκελ υπογράμμισε ότι η επιστροφή της Τιμοσένκο στην πολιτική ζωή θα συμβάλλει  στη διαφύλαξη της ενότητας στην Ουκρανία και θα βοηθήσει (την χώρα) να ακολουθήσει το δρόμο των ευρωπαϊκών μεταρρυθμίσεων", προστίθεται στην ανακοίνωση.
............
   
  
Όχι για ένταξη της Ουκρανίας στην Ε.Ε λόγω Τιμοσένκο  
Ξαμολήθηκαν τα Ερπετά και κάνουν πάρτυ

Τετάρτη 7 Μαΐου 2014

Στον αέρα η σύμβαση της ΕΣΑΝΣ με «ARCHIRODON GROUP – INTRAKAT – ΕNVITEC» για την κατασκευή της ΜΕΑ και τη διαχείριση των απορριμμάτων


Πρόσφατα κυκλοφόρησε επείγουσα οδηγία από την Γενική Γραμματέα του ΥΠΕΚΑ κα Νάντια Γιαννακοπούλου με την οποία καλεί όλους τους περιφερειάρχες να προχωρήσουν άμεσα στην αναθεώρηση των Περιφερειακών Σχεδίων Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ), με αργότερο χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης, τον Οκτώβριο 2014.

Η έκδοση της επείγουσας αυτής οδηγίας κρίθηκε αναγκαία διότι διαπιστώθηκε ότι καμία από αυτές τις επενδύσεις δεν συνάδει με τις οδηγίες της Ε.Ε. και κατά συνέπεια δεν μπορούν να ενταχθούν στα ΕΣΠΑ. Γι αυτό, όπως υπογραμμίζεται, είναι ανάγκη τάχιστα και ολοκληρωμένα να προσαρμοστούν, «τα ΠΕΣΔΑ στις διατάξεις της οδηγίας 2008/98/ΕΚ, εν όψει της προγραμματικής περιόδου 2014-20120»

Θέλω να θυμίσω στους πολίτες των Σερρών, ότι, ως μέλος της «Επιτροπής Πρωτοβουλίας Πολιτών» για την εναλλακτική διαχείριση των απορριμμάτων, για μια βιώσιμη, οικολογική και οικονομικά συμφέρουσα λύση για το Δημότη, σημειώναμε στην ανοιχτή επιστολής μας, με έμφαση, ότι «η επιλεχθείσα μέθοδος διαχείρισης των σύμμεικτων απορριμμάτων – από την ΕΣΑΝΣ- δεν συνάδει με τις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ότι η Επιτροπή Περιφερειών της ΕΕ δεν τις χρηματοδοτεί».

Τότε λοιδορηθήκαμε από τους «γνώστες» και «ξύπνιους» της ΕΣΑΝΣ, που σήμερα διεκδικούν την ψήφο σας για να επανεκλεγούν Δήμαρχοι. Η τυχόν επανεκλογή τους και η συνέχιση της ίδιας λογικής και επιλογής, θα έχει ως συνέπεια την επιβάρυνση κάθε σερραϊκής οικογένειας με 608,00 έως 810,00 ευρώ ετησίως με τέλη καθαριότητας.

Στην ανοιχτή επιστολή της «Επιτροπής Πρωτοβουλίας Πολιτών» παραθέταμε απόσπασμα από την οδηγία 98/2008/EC της ΕΕ για τη διαχείριση απορριμμάτων: Για την ιστορία αντιγράφω τις δυο παραγράφους από την ανοιχτή επιστολή:

α). «έως το 2015 χωριστή συλλογή καθιερώνεται τουλάχιστον για τα ακόλουθα : χαρτί, μέταλλο, πλαστικό, γυαλί»

β). «έως το 2020 η προετοιμασία για την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση των υλικών αποβλήτων , όπως τουλάχιστον για το χαρτί, το μέταλλο, το πλαστικό και το γυαλί από τα νοικοκυριά , πρέπει να αυξηθεί τουλάχιστον στο 50% ως προς το συνολικό βάρος». Πριν λίγες ημέρες μάλιστα το ποσοστό αυτό προτάθηκε από την Επιτροπή Περιφερειών της ΕΕ , να αυξηθεί σε 70%.

Η επιβεβαίωση αυτή του ισχυρισμού της «Επιτροπής Πρωτοβουλίας Πολιτών» από την Γενική Γραμματέα του ΥΠΕΚΑ, δείχνει ότι η απόφαση της ΕΣΑΝΣ, με επικεφαλής τον κ. Αγγελίδη, Δήμαρχο Σερρών και του Αντιπεριφερειάρχη κου Μωυσιάδη ήταν αποκλειστικά προσανατολισμένη, στη κατεύθυνση να εξυπηρετηθούν εργολαβικά συμφέροντα, χωρίς να ληφθούν υπόψη οι ολέθριες περιβαλλοντικές και οικονομικές επιπτώσεις σε βάρος των συνδημοτών μας.

Στην επιστολή της Γενικής Γραμματέας του ΥΠΕΚΑ σημειώνεται ακόμη ότι η μη εκπλήρωση των οριζόμενων στις οδηγίες πλαίσιο 98/2008/EC της ΕΕ,«θα οδηγήσει σε αδυναμία χρηματοδότησης ή και σε αναστολή πληρωμών των σχετικών επενδύσεων»

Ακόμη οφείλω να σημειώσω ότι βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τις οδηγίες της Ε.Ε η προώθηση νομοθετικών ρυθμίσεων, που επιτρέπουν την ενεχυρίαση των δημοτικών τελών για να χρηματοδοτηθούν τα ΣΔΙΤ (οι εγγυήσεις αφορούν τον τραπεζικό δανεισμό των ιδιωτών που συμμετέχουν στα επενδυτικά σχήματα) για τη διαχείριση απορριμμάτων και τον οδοφωτισμό. Εν κατακλείδι, το μοντέλο διαχείρισης που επέλεξαν οι Δήμαρχοι και ο Αντι Περιφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, υποσκάπτει το εναλλακτικό μοντέλο, δηλαδή την πρόληψη και τη διαλογή στη πηγή και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την οδηγία 98/2008/EC.

Σύμφωνα με τα παραπάνω είναι προδιαγεγραμμένη η απόρριψη από την ΕΕ του σχεδίου της σύμβασης μεταξύ της ΕΣΑΝΣ και της αναδόχου κοινοπραξίας «ARCHIRODONGROUP – INTRAKAT – ΕNVITEC».

Το γεγονός από μόνο του συνιστά επιβεβαίωση των καταγγελιών της«Επιτροπής Πρωτοβουλίας Πολιτών» της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών για τον παρωχημένο σχεδιασμό, για το περιβαλλοντικό, κοινωνικό και οικονομικό σκάνδαλο. Το μοντέλο αυτό – Μονάδα επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων – προωθείται από τη μνημονιακή συγκυβέρνηση υπό τις ευλογίες της Μέρκελ, με σκοπό την προμήθεια της ξεπερασμένης τεχνολογίας από τη Γερμανία και την άμεση χρηματοδότηση των μεγαλοεργολάβων, που με τη μέθοδο του ΣΔΙΤ αναλαμβάνουν την εκμετάλλευση και διαχείριση των απορριμμάτων.

Τέλος, μεταξύ άλλων, δίνεται παράταση της προθεσμίας συγχώνευσης για τους Περιφερειακούς ΦοΔΣΑ έως 31/12/2014. Επί της ουσίας, έχουμε παράταση του ερμαφρόδιτου καθεστώτος των Περιφερειακών ΦοΔΣΑ, που υπάρχουν στα χαρτιά αλλά δεν λειτουργούν. Παραμένουν οι Σύνδεσμοι που υπήρχαν ως σφραγίδες αλλά ποτέ δεν υπήρξαν ως οργανωμένες υπηρεσίες. Η ύπαρξη/λειτουργία για το σύνολο σχεδόν των ΦοΔΣΑ είναι από προβληματική έως ανύπαρκτη, γι αυτό έχει φροντίσει η κυβέρνηση να βρίσκονται ….σε χειμερία νάρκη, για να μπορούν εύκολα οι ημέτεροι στις Περιφέρειες να αναλάβουν την κατασκευή και διαχείριση των έργων.

Όπως έγινε γνωστό, ότι ορισμένοι αυτοδιοικητοί παράγοντες που έχουν δεσμευτεί με τις υπογραφές τους, τρέχουν άρον άρον για σικε επικαιροποιήσεις των σχεδιασμών, με στόχο να εξασφαλίσουν σήμερα τη χρηματοδότηση των εργολάβων, δεσμεύοντας τις νέες διοικήσεις και υποθηκεύοντας το παρόν και το μέλλον των πολιτών και την ίδια την ύπαρξη της αυτοδιοίκησης.

Θέλω να πιστεύω ότι οι απερχόμενοι κ.κ. Δήμαρχοι της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών και ο απερχόμενος Αντι περιφερειάρχης όχι μόνο δεν θα προχωρήσουν στην τελική υπογραφή της σύμβασης, αλλά θα ακυρώσουν τη σύμβαση παραχώρησης του έργου με τον προσωρινό ανάδοχο.

Κων/νος Ι. Νικόλτσιος


anexartitos.gr

Κυριακή 4 Μαΐου 2014

Πιο Ξεκάθαρα δεν γίνετε !!!

Κοσμίδης Γεώργιος ( Γιούρας)



Καταμεσίς Οκτώβρη του 2012. Ο καιρός γλυκοσάλιαζε ακόμα με το καλοκαίρι, ενενήντα χρόνια από την προσφυγιά. Συναντήσαμε τον Κοσμίδη Γιώργο, (τον Γιούρα) στην κατοικία του στο Παλαιόκαστρο Σερρών. Ο καφές που μας πρόσφερε ήταν πρόκληση για κουβέντα. Για όσους δεν τον γνωρίζουν τους πληροφορούμε πως είναι οργανοπαίχτης (λύρα ποντιακή), τραγουδιστής, στιχουργός, συνθέτης. Οι ερωτήσεις μας βροχή κι ίδιος να απαντά με νηφαλιότητα. Επιλογικά προσπαθήσαμε να συντάξομε το μουσικό οδοιπορικό του Γιούρα, ο οποίος οφείλει πολλά στο νόστο για τις χαμένες πατρίδες.

«Γεννήθηκα στο Παλαιόκαστρο το 1932. Ο πατέρας μου Αλέξης Κοσμίδης και η μάνα μου Όλγα ήρθαν από το Άνω Τσιαπίκ του Καρς. Οι περισσότεροι χωριανοί τους βρίσκονται στις Κάτω Κλεινές Φλώρινας και την Πτολεμαΐδα. Μολονότι Καρσλήδες, η μάνα μου έλεγε πως καταγόμαστε από την Τραπεζούντα. Τα πρώτα μουσικά βιώματα τα δέχτηκα μέσα στο ίδιο μας το σπίτι από τον πατέρα μου. Με κομμένο το δεξί του χέρι κάτω από τον αγκώνα, γνωστός ως ο Αλέξης ο τσολάχς, ο πατέρας μου έπαιζε λύρα δένοντας το τοξάρι στο δεξί χέρι του μ’ ένα σχοινί. Εγώ πήγαινα κρυφά, όταν εκείνος κοιμόταν ή έλειπε, ξεκρεμούσα τη λύρα και αντί να παίζω, την ξεκούρντιζα συνήθως. Συναισθάνονταν, μα δεν αντιδρούσε ούτε με απογοήτευε. Ήμουν περίπου οκτώ ετών. Όταν πια συνειδητοποίησε πως είχα άσβηστη δίψα να ασχοληθώ με τη λύρα, την πέταξε μια μέρα και μου είπε : «Να μη μάθεις λύρα, γιατί δεν βγαίνει χρήμα απ’ αυτήν. Ο καφετζής έχει το τεφτέρι και κάποια στιγμή θα αποπληρωθεί. Εσύ δεν μπορείς να χρησιμοποιείς τεφτέρια και ο κόσμος δεν έχει να σου προσφέρει ούτε δεκάρα». Ήταν τα σκοτεινά χρόνια της κατοχής, τότε που δεν κελαηδούσαν ούτε τα’ αηδόνια.

« Ωστόσο το μεράκι και η φλόγα μου ήταν ασυγκράτητα και ασίγαστα. Η επιμονή μ’ έφερνε δίπλα σε λυράρηδες μεγάλους από τα πρώτα εφηβικά μου χρόνια και απ’ αυτούς ό,τι άκουγα και έβλεπα τα αποτύπωνα σαν το σφουγγάρι και το εφάρμοζα. Κυρίως στους γάμους δίπλα σ’ έναν λυράρη από το Κιλκίς έμαθα πολλά, δεν θυμάμαι όμως το όνομά του αυτή τη στιγμή. Κάποιος βιολιτζής ονόματι Ξανθάς μου πρότεινε να με διδάξει βιολί, αλλά εγώ του είπα πως οι Καρσλήδες δεν ακούνε βιολί. Η έφεσή μου αποκτά σάρκα και οστά στον πρώτο γάμο που έπαιξα στη Ν. Τυρολόη Σερρών το 1947, μόλις ακούμπησα τα δεκαεφτά μου χρόνια. Από τότε άνοιξα τα δικά μου φτερά, πιστός δούλος στο αρχοντικό της παράδοσης. Δεν μιμήθηκα κανέναν».


«Η τέχνη δεν μιμείται. Η τέχνη δημιουργεί τον κόσμο» έγραψε ο Σεφέρης. Κι αυτός δημιούργησε τον δικό του κόσμο. Συνταρακτικός οργανοπαίχτης και τραγουδιστής τόρνεψε το ποντιακό τραγούδι με το μεράκι του. Στα φυλλοκάρδια του ο πόντος και οι απανταχού πόντιοι. Πάλλεται από το συναίσθημα του πρόσφυγα.

Στα χοροστάσια: «Συνόδεψα τους στεναγμούς των κοριτσιών και των αγοριών στα αλώνια(της Βαρβάρας), στις πλατείες( Στάθη Βασιλειάδη) και σε σπίτια του Παλαιοκάστρου. Τότε που στήνονταν σχεδόν κάθε Κυριακή το χοροστάσια με τους νέους στη μέση και τους γέρους να κάθονται τριγύρω και ο λυράρης να μη κάθεται, αλλά να περιφέρεται γύρω από τους χορευτές όπως στις αρχαίες τραγωδίες.. Η αμοιβή μου ήταν τα αυγά που συγκέντρωναν τα κορίτσια. Το καλάθι πάντοτε μισοάδειο, ποτέ μισογεμάτο. «Πόσο λίγα αρκούν στους θνητούς για να νιώσουν αθάνατοι» έγραψε η Ελ. Τσαμαδού. Ρωμιοσύνη στερημένη και νηστική». Χρωμάτιζε τότε την άχρωμη ζωή του χωριού. Πρόσφερε καθάριο οξυγόνο αναψυχής. Αποταμίευε του γλωσσικούς και ρυθμικούς θησαυρούς κάθε περιοχής, κάθε πατρίδας.(Ματσούκας, Σάντας, Κρώμης, Κάρς). Άλλοτε σατίριζε ιδιοτυπίες και καμώματα ανθρώπων. Έδειχνε με ιλαρότητα την εύθυμη διάθεση απέναντι στη ζωή.


Με τους γλεντζέδες του Παλαιοκάστρου.
Όσα στοχάζονταν στη μοναξιά του, αντιλαλούσαν αργότερα στο πλήθος. «Ο αληθινός οργανοπαίχτης και τραγουδιστής δεν βιάζεται ποτέ να φανεί. Βιάζεται να γίνει αληθινός καλλιτέχνης». Κραταιά η αγάπη για τις χαμένες πατρίδες και την παράδοσή τους.


«Κι όταν οι γλεντζέδες του χωριού με καλούσαν στο μοναδικό καφενείο του χωριού και έπαιζα και τραγουδούσα, η έκστασή τους πάνω στην πύρινη μέθη τους εκδηλώνονταν με αντιφατικές συμπεριφορές. Άλλος με φιλούσε…άλλος με χαστούκιζε… τόσο που βούιζαν τα’ αυτιά μου αρκετό καιρό…κι άλλος με δάγκωνε. Ήταν η γενιά των πατεράδων μας που άλλοι έχασαν παιδιά στον πόλεμο κι άλλοι αδέλφια στον εμφύλιο. Μόλις βγήκε η χώρα από την καταπακτή του εμφύλιου πόλεμου. Εισέπνεαν το αεράκι του παραδείσου, για να μη χαλάσουν τις καρδιές τους με τα άλυτα προβλήματα της γης.». «Οι άντρες θρηνούν μέσα τους βαθιά. Το μεθύσι τους δεν ήταν μέσο χαράς, αλλά σπονδή στο θεό της πικρίας Το κλάμα τους ήταν ένας πολιτισμός ολόκληρος Ο αντρικός θρήνος είναι βουβός, ελεγεία και αποχαιρετισμός μίσος για την αδικία της προσφυγιάς». γράφει ο Ισίδωρος Ζουργός.

Κι όταν τα βαθιά μεσάνυχτα αποφάσιζαν να διασχίσουν το χωριό τραγουδώντας , τότε…ο Πόντος με την ιστορία του μεταφέρονταν στις στράτες του χωριού. Ο Γιούρας μέσα στη χειμωνιάτικη πάγρα έσκιζε το απόλυτο σκοτάδι με τη γλυκόλαλη φωνή του. Με το από καρδιάς παίξιμο και τραγούδι του αντιδόνιζε ο τόπος καθώς φλόγιζε τις πληγές της προσφυγιάς Κι εμείς, θυμάμαι ακόμα ολοζώντανες τις εικόνες, ανασηκωνόμασταν στα κρεβάτια, γλιστρούσαν τα παπλώματα από πάνω μας σε μια πλευρά και καρφωνόμασταν στα αχνισμένα παράθυρα να αφουγκραστούμε τον ερανιστή της παράδοσης, καθώς το τραγούδι του υπερνικούσε τον πειρασμό του ύπνου. Τα λαμπόγυαλα πρόβαλαν στα ταβάνια έναν τρεμάμενο φωτεινό κύκλο, σαν τρύπα στο απόλυτο σκοτάδι. Τα τραγούδια του έβρισκαν καταφύγιο στη φιλόξενη ψυχή μας, σαν τα’ αηδόνια στα πυκνόφυλλα δέντρα. Διεγείρονταν έντονα οι ασθήσεις συνεπαρμένες γιατί, ήταν μια απομονωμένη πηγή χαράς. Ευφραινόμενες οι ψυχές καραδοκούσαν με λαχτάρα να μη τελειώσει αυτό που ακούγαμε ή να επαναληφθεί γρηγορότερα, να μη λιώσει ο δαυλός ευφροσύνης στα μύχια της καρδιάς. Οι παρέες διαλύονταν όταν οι πρώτες αχτίνες του ήλιου άρχιζαν να στολίζουν το μανδύα της νύχτας. (με τα πετεινολάλε). Άλλοτε πάλι το γλέντι κρατούσε 48 ώρες! Και ο Γιούρας ασταμάτητα να τραγουδά.

Οι συνεργασίες και οι συμμετοχές του :
Το πρώτο ασύγκριτο παραδοσιακό μουσικό συγκρότημα της περιοχής απαρτίστηκε από τρεις συγχωριανούς, τον Γιούρα στη λύρα, τον Βαϊζίδη Ηρακλή κλαρίνο και τον Κυριακίδη Αλέκο στο νταούλι. Αρραβώνες, γάμοι, χοροί, γλέντια, γιορτές και πανηγύρια δεν νοούνταν χωρίς την παρουσία τους. Ήταν η περίοδος της μουσικής άνθησης του χωριού και της περιοχής από το 1953-1965.. Η μετανάστευση στη Γερμανία μαράζωσε την περιοχή και ο Γιούρας αναγκάστηκε να μεταναστεύσει στο Αμβούργο. Κι εκεί ήταν περιζήτητος σε πολλές πόλεις όπου υπήρχαν πόντιοι.

Ο Γιούρας επιστρέφει το 1985 από τη Γερμανία και συγκροτεί τη δεύτερη ομάδα παραδοσιακής μουσικής με τον Τσαπακίδη Γιώργο από το Πετρίτσι στο κλαρίνο, τον Νικήτα Θεοδωρίδη στο ακορντεόν και τον Σταθάκη από τον Λευκώνα στο νταούλι. Ένα τρίτο συγκρότημα δημιουργήθηκε με τον Ξανθόπουλο Γιώργο από τη Θερμοπηγή στο κλαρίνο.

Από το 1986 συνεργάστηκε με τους ποντιακούς πολιτιστικούς συλλόγους της Βυρώνειας , Σιδηροκάστρου, Ευξείνου Λέσχης Σερρών, Αμμουδιάς, Λουτρών Νιγρίτας, Ακριτοχωρίου, Λευκώνα, Πετριτσίου. Είχε κερδίσει την εκτίμηση των Βυρωνιωτών. Η Βαρβάρα Τσακιρίδου(η μάνα του Παύλου) ήταν η διοργανωτής . Μετά το γλέντι έβγαζε δίσκο για τον λυράρη και η κάθε μια έδινε όσα έκρινε. Ο Γιούρας ήταν ο μοναδικός λυράρης, από τους τόσους συνεργάτες του Παύλου, που τη συνόδεψε στην τελευταία κατοικία της παίζοντας και τραγουδώντας άνευ αμοιβής επί μία ώρα με τραγούδια της μάνας και στο τέλος την αποχαιρέτισε με το «αχπαστόν» :
Φώταξον φέγγομ’ φώταξον
Ποίσον γερτίμ τον ήλον
Εντάμαν να χουλένετε
Τη κασελίμ το ξύλον

Φώταξον ήλεμ φώταξον
Να λύγουνταν τα χιόνε
Να έρχουνταν σο τάφο πομ
Και κελαηδούν τα’ αηδόνε

Εσείς αστρόπα τα’ ουρανού
Φωτάξτεν σην σκοτίαν
Βαθύν εποίκαν το ταφήμ
Απές σην υγρασίαν


Οι δημιουργίες του. Το 1965, πριν τη μετανάστευση, χτυπά τον πρώτο του δίσκο με τραγούδια δικά του. Παραθέτομε ένα δείγμα:
« Ας λέγω σας νε παιδία
αυούτ την ιστορία
Και σο Κάρς όντες εζήναν
Θάματα πολλά επήναν,
Λέγνε αυούτην αδακές
Σέβασιν είχαν εκές.

Είναι αδύνατο να μη σας παραθέσομε και ό, τι έγραψε για τον Ολυμπιονίκη Γιάννη Μελισσανίδη :
Ο Γιάννες α σην Βυρώνειαν
Επήεν σην Ατλάνταν
Κι η μάνατ εδέκεν την ευχήν
Τ’ αμέκετ να μη χάνταν
Ο Γιάννες κεν ο Πόντιον
Ατός ξάει κι εφογώθεν
Σον τόπο νατ άμον καρφίν
Ατός πα εκαρφώθεν.


Σα να είχε διαβάσει το Σολωμό «Κλείσε μέσα στην ψυχή σου την Ελλάδα και θα δεις να λαχταρίζει κάθε είδος μεγαλείου». Μα αυτός έκλεισε μέσα του την παράδοση, με το μυαλό του καρφωμένο στον ορίζοντά της, με έναν μουσικό ανεμοστρόβιλο οδηγημένο από αρχέγονο ένστικτο αυτοδίδακτο.

Στίχους και τραγούδια ποντιακά εμπνευσμένα από τον Γιούρα εκτέλεσε ο μεγάλος και αείμνηστος των ποντιακών τραγουδιών Χρύσανθος Θεοδωρίδης, ο οποίος είχε την ανωτερότητα να διευκρινίσει πως τα συγκεκριμένα τραγούδια ανήκουν στον Γιώργο Κοσμίδη(Γιούρα).


Τράνεψε τη μεγαλοσύνη του Πόντου. Ιστόρησε θρύλους, λίπαινε την τρικυμισμένη ψυχή των προσφύγων, τη μαλάκωνε, την έκανε υπομονετική. Αοιδός με στόφα ανθρώπου για να υπηρετεί, να ψυχαγωγεί, να εκπολιτίζει. «Άμα τραγουδάς τον πόνο του κόσμου, τραγουδάς και το δικό σου καημό. Τα ντέρτια του ενός ήταν ολονών».


Ήταν η ενσάρκωση της ψυχαγωγίας, ζωτικός απολαυστικός ευφρόσυνος. Μύστης της παράδοσης. Αείζωος και αείρροος. Το αθάνατο τραγούδι του ήταν όαση ελπίδας, φυτώριο προσδοκιών, δεν θα χαθούμε βρε αδέρφια!, Έκλεινε τις πληγές ρίχνοντας βάλσαμο παρηγοριάς στα μοιρολόγια θανάτου. Χλωρός στις χειμωνιάτικες ξέρες, ζέσταινε τις παγερές ψυχές μας. Συντήρησε τους συνεκτικούς δεσμούς με την παράδοση, για να αναδειχθούν τα νέα φυντάνια στη λύρα και στο τραγούδι.

Αγαπά να γυρίζει με τη μνήμη στις μέρες της νιότης του, όπως ακριβώς ο ξένος λαχταρά να γυρίσει στην πατρίδα του.
Πεποίθησή μας πως το παρελθόν του Γιούρα επιβάλλεται να μείνει ολοζώντανο, γιατί «Η ζωή του ανθρώπου δεν αρχίζει στη μήτρα και δεν τελειώνει ποτέ στον τάφο» (Χ. Γκιμπράν),κυρίως όταν μεταγγίζει ευεξία συναισθηματική σκαλίζοντας τη χόβολη της προσφυγιάς Ο Γιούρας ήταν συνομήλικος με όλες τις γενιές που ψυχαγώγησε. Με το πέρασμα του χρόνου όμως λεπταίνει το παραβάν που χωρίζει αυτόν τον κόσμο από τον επόμενο. Στη διάρκεια της συνέντευξης δύο φορές αναζήτησε τα χάπια του. «Τελικά αυτό που μένει είναι αυτό που δίνεις» έγραψε η Ιζαμπέλ Αλιέντε. Και εμείς δεν τον αφήσαμε στη λήθη, στα αζήτητα. Η αναζήτηση της παράδοσης δεν είναι ποτέ ουτοπία.
Τη συνέντευξη πήραν :
ο Παύλος Νικ. Τσακιρίδης και ο Γιάννης Αλεξ. Ρωμανίδης

http://serresparatiritis.gr/index.php?page=description&article_id=3548

Πέμπτη 1 Μαΐου 2014

ΚΟΤΡΩΝΗΣ : " Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΤΩΝ ΒΛΑΧΟΔΗΜΑΡΧΩΝ "



Συνέντευξη του υποψηφίου δημάρχου Σερρών Παναγιώτη Κοτρώνη στον Δημήτρη Νάτσιο

H «ΔΙΑΒΑΣΗ ΠΕΖΩΝ» εκφράζει το νέο, την αυθεντική εναλλακτική λύση στο Δήμο Σερρών, κόντρα στο παλιό και δοκιμασμένο που απέτυχε στο παρελθόν, τονίζει μεταξύ άλλων ο υποψήφιος δήμαρχος Σερρών και επικεφαλής της «Διάβασης Πεζών» Παναγιώτης Κοτρώνης. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο «Σ.Θ.» βαθμολογεί τη δημοτική αρχή του Πέτρου Άγγελίδη κάτω από τη βάση, στηλιτεύει την τακτική των πολιτικών μεταγραφών που ακολούθησαν οι συνυποψήφιοί του και αναφέρει τις δύο κεντρικές προτεραιότητες του συνδυασμού του, αν το εκλογικό σώμα αναθέσει με την ψήφο του να αναλάβει τα ηνία του Δήμου. Στο ερώτημα ποιόν θα στηρίξει ο συνδυασμός του στο Β’ γύρο απαντά: τη «Διάβαση Πεζών».

ΕΡ: Τι είναι αυτό στην θητεία Αγγελίδη που θεωρείτε θετικό; Και ποιο το πλέον αρνητικό;

Η ανακαίνιση του ιστορικού «ΟΡΦΕΑ», είναι το πιο θετικό στοιχείο της θητείας του Δημάρχου, ωστόσο, διευκρινίζω ότι η εκτίμησή μου αυτή αφορά μόνο στην ανακαίνιση και τίποτα άλλο που έχει σχέση με τη λειτουργία του.
Το πλέον αρνητικό; Τι να πρωτοαναφέρει κανείς; 
Το πιο αρνητικό με μικρή διαφορά από την καταστροφή του αυτοκινητοδρομίου, είναι η ανάδειξη του προσωρινού αναδόχου που αφορά στην κατασκευή και λειτουργία της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στο Παλαιόκαστρο.
Τεράστιο και μάλιστα, διπλό «έγκλημα», οικονομικό και περιβαλλοντικό. Οικονομικό γιατί οι Σερραίοι θα επιβαρυνθούν με υπέρογκα ποσά για 25 χρόνια, χωρίς να απολαμβάνουν κάτι περισσότερο από αυτό που γινόταν μέχρι σήμερα, δηλαδή την αποκομιδή των σκουπιδιών τους. Αυτό θα μπορούσε να το κάνει ο δήμος δημιουργώντας θέσεις εργασίας, με διαλογή στην πηγή, κομποστοποίηση, αποκέντρωση, ακολουθώντας δηλαδή το δικό μας μοντέλο που είναι και η σύγχρονη πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ταυτόχρονα όμως η επιλογή του Πέτρου Αγγελίδη μας οδηγεί σε μία τεράστια μόλυνση του περιβάλλοντος που επηρεάζει τον αέρα που αναπνέουμε, αλλά και τον υδροφόρο ορίζοντα. Μόνος κερδισμένος; Μα ποιος άλλος, ο κ.Κόκκαλης, που μέχρι στιγμής είναι ο προσωρινός ανάδοχος. Μοναδική ελπίδα να αποδράσουμε ως δήμος και ως δημότες, είναι να αλλάξουν οι αυτοδιοικητικοί συσχετισμοί σε δήμο Σερρών και Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στις επερχόμενες εκλογές.

http://oiakxos.blogspot.gr/?zx=87534a5f8216068f