Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

Γη και Ηλιος στους Γερμανούς

ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ 20 ΔΙΣ. ΜΕ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ 200.000 ΣΤΡΕΜΜΑΤΩΝ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΓΗΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ 10GW ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Ο ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΣΤΟ ΑΜΒΟΥΡΓΟ
Δημόσιες εκτάσεις 200.000 στρεμμάτων σε όλη τη χώρα, μαζί με έτοιμες άδειες παραγωγής ενέργειας από φωτοβολταϊκά, προτίθεται να παραχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση σε Γερμανούς επενδυτές, προκειμένου να υλοποιηθεί το φαραωνικό σχέδιο «Ηλιος» που φιλοδοξεί να καταστήσει την Ελλάδα χώρα παραγωγής «φασόν» ηλιακής ενέργειας, την οποία θα εξάγει εικονικά στη Δυτική Ευρώπη
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στο βήμα του συνεδρίου για την ηλιακή ενέργεια στο Αμβούργο 

Οπως αποκάλυψε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σε συνέδριο για την ηλιακή ενέργεια στο Αμβούργο, το σχέδιο προβλέπει την παραχώρηση δημόσιων εκτάσεων σε επενδυτές έναντι μισθώματος και για διάστημα τουλάχιστον 25 ετών. Οι περιοχές αυτές θα λειτουργούν λίγο πολύ με χαρακτηριστικά «Ειδικών Επενδυτικών Ζωνών», καθώς σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό θα είναι «πλήρως απαλλαγμένες από γραφειοκρατικά και διοικητικά εμπόδια», ενώ...
οι επενδύσεις θα συνοδευτούν από πρόσθετα κίνητρα.

Επιπλέον, στις περιοχές αυτές θα απλοποιηθούν και θα συντομευτούν οι διαδικασίες των αδειοδοτήσεων, θα υπάρχουν έτοιμες συμφωνίες διασύνδεσης με το εθνικό σύστημα ηλεκτροδότησης κ.ά.

Στην ουσία δηλαδή το Δημόσιο θα «πουλήσει» ολοκληρωμένα επενδυτικά σχέδια μαζί με όλες τους τις άδειες για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων «με το κλειδί στο χέρι».

Οι προς παραχώρηση δημόσιες εκτάσεις αναζητούνται ήδη στην περιουσία της ΔΕΗ (κλειστά ορυχεία), του υπουργείου Γεωργίας, του υπουργείου Εθνικής Αμυνας κ.α.

Στόχος του προγράμματος είναι η παραγωγή 2,2 GW ώς το 2020 και έως 10 GW ηλιακής ενέργειας (όση δηλαδή είναι περίπου η ενέργεια που παράγεται σήμερα στην Ελλάδα) μέχρι το 2050. Για να υλοποιηθεί δε εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν επενδύσεις 20 δισ. ευρώ μόνο για την ανάπτυξη των πάρκων, χωρίς να συνυπολογίζεται η απαραίτητητη ανάπτυξη των δικτύων μεταφοράς (μόνο εντός Ελλάδας απαιτούνται τουλάχιστον 4-5 δισ. ευρώ).

Εξαγωγικό φρένο

Ο ίδιος ο υπουργός σημείωσε ότι από τα 10 GW της επιδιωκόμενης συνολικής παραγωγής, με τα σημερινά δεδομένα δεν είναι εφικτό να «εξαχθούν» πάνω από 2.000-2.500 MW ενέργειας προς την Κεντρική Ευρώπη, καθώς απαιτείται ενίσχυση των διασυνδέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες της Ε.Ε., και κυρίως με την Ιταλία, τη Σλοβενία και την Ουγγαρία.

Πρακτικά, η παραγωγή των 2.000-2.500 MW θα μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο φυσικών εξαγωγών σε άλλες χώρες, ενώ η υπόλοιπη ισχύς θα μπορεί να παράγεται και να καταναλώνεται στην Ελλάδα, για λογαριασμό όμως τρίτων χωρών, οι οποίες θα την εντάσσουν στατιστικά στην εθνική τους παραγωγή.

«Εικονικές πωλήσεις»

Το μεγαλεπήβολο επενδυτικό σχέδιο «Ηλιος» βασίζεται στη δυνατότητα που δίνει η ευρωπαϊκή οδηγία 28/2009 για «εικονικές πωλήσεις» ισχύος από ένα κράτος-μέλος με πλεόνασμα παραγωγής σε άλλα που έχουν έλλειμμα, για να επιτύχουν τους στόχους που έχουν τεθεί με ορίζοντα το 2020, ώστε το 20% της ηλεκτροπαραγωγής να προέρχεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Αυτή δηλαδή τη δυνατότητα των βόρειων κρατών της Ευρώπης να εκμεταλλευτούν τον ελληνικό ήλιο ώστε να πετύχουν τους εθνικούς τους στόχους στην ηλεκτροπαραγωγή χωρίς να δαπανήσουν τεράστια κεφάλαια, τάζει το ελληνικό σχέδιο.

Αυτό μπορεί να γίνει είτε με τη μέθοδο της «στατιστικής μεταβίβασης», είτε μέσω των «κοινών προγραμμάτων». Στην πρώτη περίπτωση η ενέργεια θα παράγεται λ.χ στην Ελλάδα αλλά θα τη «χρεώνεται» η Γερμανία ως δική της παραγωγή, ενώ στη δεύτερη, μέσω κοινών διακρατικών συμφωνιών, η παραγωγή θα μοιράζεται ανάμεσα στις δύο χώρες.
Του ΒΑΣΙΛΗ ΓΕΩΡΓΑ από enet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου