Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

Πολεμικό Ναυτικό για απειλές Ερντογάν: “Λόγια του αέρα. Δεν έχουν αρκετό στόλο”



“Aν η Τουρκία κάνει το στρατηγικό λάθος και μεταφέρει μόνιμα ναυτικές δυνάμεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τότε θα έχει χάσει ολοκληρωτικά την μάχη του Αιγαίου στο οποίο ούτως ή άλλως λόγω γεωγραφικών περιορισμών, έχει ντεζαβαντάζ” ανέφερε στο defencenet.gr ανώτατη πηγή του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, η οποία κλήθηκε να σχολιάσει την πρόσφατη εξαγγελία του Τούρκου πρωθυπουργού Ρ.Τ.Ερντογάν ότι οι βάσεις της Μαρμαρίδας και ης Αλεξανδρέτας θα χρησιμοποιηθούν ως εφαλτήριο για την Α.Μεσόγειο.
Όπως σημείωνε η ίδια πηγή: “Την Μαρμαρίδα ήδη την χρησιμοποιούν για τις επιχειρήσεις στο Αιγαίο. Η Αλεξανδρέτα δεν έχει μεγάλες αποθήκες όπλων και καυσίμων. Έτσι ή αλλιώς, ο τουρκικός στόλος είναι μάλλον περιορισμένων δυνατοτήτων για να καλύψει ένα τόσο μεγάλο μέτωπο και αριθμητικά, αλλά κυρίως ποιοτικά. Δεν έχουν σκάφη με δυνατότητες να επιχειρούν στην Α.Μεσόγειο απειλώντας π.χ. την ενδοχώρα του αντιπάλου, όπως εμείς θέλουμε να συμβεί με την προμήθεια των FREMM/SCALP Naval.
Απορούμε πως με ένα Ναυτικό, περίπου του μεγέθους του ελληνικού Στόλου κομπάζει σε τέτοιο βαθμό και λέει τέτοια πράγματα ο Ερντογάν. Σε αυτό να συμπεριλάβουμε και κάτι άλλο: Οι έμπειροι αξιωματίκοί του τουρκικού Ναυτικού, βρίσκονται στη φυλακή”!
Σε ότι αφορά την στάση του ελληνικού στόλου, η απάντηση ήταν αφοπλιστική: ”Αν νομίζουν ότι μπορούν να τα βάλουν με το Ισραήλ έξω από τις ακτές του και ίσως με τις ΗΠΑ ή και την Ρωσία, δικό τους πρόβλημα. Εμείς λέμε να μείνουμε εδώ για να μην … τους μπουν στο μυαλό κακές σκέψεις για το Αιγαίο”!
Με αυτές τις επισημάνσεις που βγήκαν από τα πιο υπεύθυνα χείλη το Π.Ν. θεωρεί ότι οι κινήσεις της Άγκυρας δίνουν στρατηγικό πλεονέκτημα στην ελληνική πλευρά, ενώ οι αξιωματικοί του Π.Ν. δεν μπορούν να καταλάβουν πως υποπίπτει σε τέτοιας έκτασης στρατηγικά λάθη η τουρκική πολιτική ηγεσία. Αν και ανώτερος αξιωματικός του Στόλου τόνιζε ότι “Δεν είναι βλάκες. Μπορεί να στείλουν δυο-τρία σκάφη για βόλτα μέχρι το σημείο της γεώτρησης και μέχρι εκεί. Αλλά σε οποιαδήποτε περίπτωση η αλαζονεία είνα ο χειρότερος σύμβουλος”.
Αξίζει να δούμε πως διαμορφώνεται σε επίπεδο αριθμών η ναυτική ισχύς Ελλάδας και Τουρκίας σε ότι αφορά τις φρεγάτες και τα υποβρύχια που είναι τα μοναδικά μέσα που μπορούν να παίξουν στρατηγικό ρόλο στην Α.Μεσόγειο, καθώς και το σύνολο της ναυτικής δύναμης του Ισραήλ, το οποίο μπορεί να αναπτύξει εύκολα στην περιοχή και μικρότερα σκάφη, λόγω εγγύτητας των γεωτρήσεων από τις ακτές του.
http://www.defencenet.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου