Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Μετάλλαξη έπαθε ο κ. Νίμιτς;

Τι ήταν αυτό που έκανε τον κ. Νίμιτς να εκφράσει δημόσια αυτό που γνώριζε από χρόνια, ότι δηλαδή οι Σκοπιανοί είναι Σλάβοι;
Picture 0 for Μετάλλαξη έπαθε ο κ. Νίμιτς;

Οι διπλωμάτες είναι πολύ προσεκτικοί σε ό,τι λέγουν, ιδιαίτερα ο κ. Νίμιτς ο οποίος είναι κομιστής προτάσεων και όχι ο εμπνευστής τους. Σε συναντήσεις του με μη εξαρτημένους Θεσσαλονικείς -έχουν πραγματοποιηθεί τέτοιες συναντήσεις- παρ’ ότι δεν εξέφραζε γνώμη, έδειχνε να γνωρίζει τι ακριβώς συμβαίνει, αλλά ταυτόχρονα έδινε την εντύπωση ότι όφειλε να ακολουθήσει μια γραμμή που του την επέβαλαν οι υψηλότερα ιστάμενοι του (και όχι φυσικά ο ΟΗΕ).
Κατά τη συνάντηση που είχε την περασμένη Παρασκευή στη Νέα Υόρκη με αντιπροσωπεία της Παμμακεδονικής Ένωσης, ο κ. Νίμιτς, σύμφωνα με όσα δήλωσε στην ομογενειακή εφημερίδα της Νέας Υόρκης «Εθνικός Κήρυκας» ο πρόεδρος της οργάνωσης κ. Α. Παπαδόπουλος, εμφανίστηκε με δυο διαφοροποιήσεις.
Αφενός, για πρώτη φορά αναγνώρισε τη σλαβική καταγωγή των γειτόνων: «Έκαναν τεράστιο σφάλμα στην προσπάθειά τους για αρχαιοποίηση της κοινωνίας και χρησιμοποίηση των αρχαίων ελληνικών μακεδονικών συμβόλων». Αφετέρου, φέρεται να είπε ότι ίσως να μην πρέπει να χρησιμοποιείται ο προσδιορισμός «μακεδονικός» για θέματα όπως ο λαός, η γλώσσα κ.ά, αλλά μία πιο περιφραστική διατύπωση, όπως πχ «ο λαός της τάδε Δημοκρατίας» ή «η γλώσσα της τάδε Δημοκρατίας».
Αυτό το δεύτερο, είναι σημαντικότερο ακόμη και από την ονομασία των Σκοπίων, και δεν αναδείχθηκε από την ελληνική διπλωματία. Διότι, και αν ακόμη τους επέβαλαν να χρησιμοποιήσουν την παλιά ονομασία της περιοχής, «Βαρντάρσκα», και μείνει η εθνικότητα και η γλώσσα ως «μακεδονική», οι επεκτατικές βλέψεις για τη Θεσσαλονίκη δεν θα πάψουν να υπάρχουν. Δεν αναφέρομαι φυσικά σε βλέψεις των Σκοπιανών και του Γκρούεφσκι, αυτοί είναι πιόνια στα σχέδια των ισχυρών. Κάποιους ήθελαν να χρησιμοποιήσουν ως «όχημα»και αυτοί τους εξυπηρετούσαν. Όπως και στην περίπτωση της Κύπρου, όπου φαίνονται μεν οι Τούρκοι ως κυρίαρχοι των Κατεχομένων, ενώ όλη η ιστορία έγινε για τα συμφέροντα των Βρετανών και των αφεντικών τους.
Οι Σκοπιανοί αμφισβητούν ότι αυτά ειπώθηκαν. Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων «Sitel» (και μετέφερε ο «Γιώργος Εχέδωρος») επιχείρησαν να επικοινωνήσουν με το γραφείο του κ. Νίμιτς στη Νέα Υόρκη, αλλά τους απαντούσε ο αυτόματος τηλεφωνητής. Οι δε εκπρόσωποι της σκοπιανής Διασποράς υποστηρίζουν ότι «όλες οι συναντήσεις που είχε ο Νίμιτς με Έλληνες ήταν ανεπίσημες και ότι ο Νίμιτς, ως κορυφαίος διπλωμάτης, ποτέ δεν θα έλεγε κάτι τέτοιο. Πρόκειται περί ανοησίας, ο μεσολαβητής δεν θα αντιδρούσε ποτέ έτσι σε απαιτήσεις της ελληνικής Παμμακεδονικής οργάνωσης. Αν αληθεύει, δηλαδή, ότι συναντήθηκε μαζί τους», είπε ο Μέτο Κολόσκι της σκοπιανής Διασποράς.
Έχουμε κι εμείς την απορία, όπως το τονίσαμε στην αρχή, όχι αν τα είπε -το θεωρούμε δεδομένο, διότι θα ήταν πολύ ανόητος ο πρόεδρος της Παμμακεδονικής αν τα εφεύρισκε- αλλά γιατί τα είπε. Γνωρίζουμε, ότι ούτε με την τέως πρόεδρο της Παμμακεδονικής Η.Π.Α. κα. Γκαντζούλη, ούτε με την πρώην κα. Περοπούλου, προέβη σε τέτοιες εκμυστερεύσεις.
Πριν επιχειρήσουμε να ερμηνεύσουμε αυτήν τη μεταστροφή, πρέπει να δούμε τις επόμενες κινήσεις. Αν υπάρξει διάψευση από το γραφείο του κ. Νίμιτς, το πιθανότερο είναι ότι στέλνουν κάποιο μήνυμα στα Σκόπια, διότι έχει αυξηθεί κατά πολύ ο αντιαμερικανισμός εκεί. Ο κ. Γκρούεφσκι, διαπιστώνοντας ότι είναι «καμένο χαρτί» παίζει το δικό του παιχνίδι για να μη χάσει ούτε τη διαχείριση του δημόσιου χρήματος (για αθέμιτο πλουτισμό τον κατηγορεί η αντιπολίτευση και για ακίνητα που έχει στην Τσεχία στο όνομα της μητέρας του, σε συνεργασία με τον πρώην διοικητή των σκοπιανών Μυστικών Υπηρεσιών), ούτε τις παχυλές χορηγίες των Σλάβων που ζουν στον Καναδά και την Αυστραλία.
Να υπενθυμίσουμε πάντως ένα παλαιότερο αποκλειστικό σημείωμά μας στη voria.gr, σύμφωνα με το οποίο οι διπλωμάτες μας συμβούλευαν το ελληνικό ΥΠΕΞ να μη βιαστεί να συμφωνήσει.

Ο Μακεδών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου