Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

«Ορισμένοι από τους διαιτητές είναι γιουσουφάκια»

Ο ΠΑΛΙΟΣ ΔΙΕΘΝΗΣ ΡΕΦΕΡΙ ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΕΦΑΛΑΣ ΞΕΣΠΑΘΩΝΕΙ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΟ, ΤΟΥ ΠΙΛΑΒΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΒΑΣΣΑΡΑ, ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ «ΚΑΣΕΤΑ-ΓΚΕΪΤ»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στον ΣΑΒΒΑ ΛΙΒΑΝΙΟ
Ενας από τους κορυφαίους ιταλούς διαιτητές, ο Πάολο Καζαρίν, συνήθιζε να λέει πως «όταν ο διαιτητής κάνει πολλά λάθη σημαίνει ότι ο δάσκαλός του ήταν ακόμη χειρότερος».
«Βαφτίζουν διαιτητές ξαδέλφια τους ή και γνωστούς των γνωστών τους» λέει ο Θόδωρος Κεφαλάς.

Αυτή η ατάκα κολλάει γάντι στους έλληνες διαιτητές, οι οποίοι σχεδόν κάθε χρόνο είναι και χειρότεροι. Ταλέντο μπορεί να έχουν, αλλά είναι μακρύς ο κατάλογος των αγώνων που τα έχουν κάνει «μούσκεμα».

Φέτος, ο κατάλογος με τα διαιτητικά λάθη άρχισε να γράφεται με τη διαιτησία του Γιώργου Δαλούκα που έδωσε ένα αμφισβητούμενο πέναλτι στον Παναθηναϊκό, με το οποίο νίκησε στο «Κλ. Βικελίδης» τον Αρη. Και κορυφώθηκε με τη διαιτησία του Δημήτρη Καλόπουλου στο ντέρμπι των «αιωνίων αντιπάλων» στο Φάληρο, όπου με τα σφυρίγματά του και τις ...
υποδείξεις των βοηθών του υπήρξε αλλοίωση αποτελέσματος. Αυτό το έργο βέβαια δεν το βλέπουν πρώτη φορά οι έλληνες φίλαθλοι, αφού σε όλη την πορεία των επαγγελματικών πρωταθλημάτων οι διαιτητές γίνονται συχνά με τα φαλτσοσφυρίγματά τους οι αρνητικοί πρωταγωνιστές των αγώνων και με τις αποφάσεις τους καθορίζουν τους πρωταθλητές, αλλά και το ποιες ομάδες θα υποβιβαστούν.

Η ΕΠΟ σε συνεργασία με την ΚΕΔ πήρε τη σφυρίχτρα από τους Δαλούκα, Καλόπουλο, αν και η περίπτωση του βολιώτη διαιτητή είναι διαφορετική. Το όνομα του Δαλούκα αναφέρθηκε στις περιβόητες κασέτες και έφτασε μέχρι το γραφείο του εισαγγελέα, προκειμένου να καταθέσει για τις πιέσεις που δεχόταν όσο σφύριζε.

Υπεύθυνος ανάπτυξης της ελληνικής διαιτησίας είναι ο Κύρος Βασσάρας που την τελευταία 20ετία θεωρείται ο κορυφαίος έλληνας διαιτητής, ο οποίος σφύριξε και σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Παρ' όλα αυτά στα νέα του καθήκοντα ο βαθμός που παίρνει είναι κάτω από τη βάση, καθώς οι διαιτητές δεν τα έχουν πάει καθόλου καλά και ουσιαστικά εκθέτουν αυτόν που είναι υπεύθυνος για την πρόοδό τους.
Καταπέλτης για όσα συμβαίνουν στον μικρόκοσμο της ελληνικής διαιτησίας είναι ο καθηγητής διαιτησίας της FIFA Θοδωρής Κεφαλάς, ο οποίος σφύριξε στην Α' Εθνική 13 χρόνια (από τις αρχές της δεκαετίας του '80 ώς τα μέσα της δεκαετίας του '90). Διεθνής διαιτητής ήταν έξι περιόδους, ενώ τρία χρόνια ήταν παρατηρητής διαιτησίας στην UEFA.

«Δυστυχώς, στο χώρο της διαιτησίας γίνονται απίστευτα πράγματα. Βαπτίζουν διαιτητές ξαδέλφια τους ή γνωστούς των γνωστών τους. Μπορεί να ακούγεται υπερβολικό, αλλά όποιος περνάει από την... πόρτα της ΕΠΟ γίνεται διαιτητής. Δίνουν εξετάσεις και βάζουν στους πίνακες όποιους διαιτητές θέλουν. Τα ίδια γίνονται και με τους παρατηρητές διαιτησίας. Εχουν φτιάξει μία ωραία παρέα και τα αποτελέσματα τα βλέπουμε σχεδόν κάθε αγωνιστική στα γήπεδα» δηλώνει στην «Κ.Ε.» ο Κεφαλάς, ο οποίος στη συνέχεια βάλλει κατά του προέδρου της ΕΠΟ Σοφοκλή Πιλάβιου και του Κύρου Βασσάρα:

«Για όλη αυτή την κατάσταση υπεύθυνος είναι ο Σοφοκλής Πιλάβιος και, όπως εγώ το αντιλαμβάνομαι, έχει ορίσει... θυρωρό της πολυκατοικίας τον Βασσάρα. Για μένα η ΕΠΟ είναι ο ναός της αδιαφάνειας με αφορμή τις διαδικασίες που ακολουθούνται στα θέματα της διαιτησίας. Ουδέποτε στο παρελθόν έχουν γίνει αυτά που γίνονται τα τελευταία χρόνια στην ομοσπονδία. Είναι αναγκαία η διάκριση του ρόλου της ΕΠΟ και των Ενώσεων Ποδοσφαιρικών Σωματείων με το ρόλο της Ομοσπονδίας Διαιτητών Ποδοσφαίρου Ελλάδος (ΟΔΠΕ) και των Συνδέσμων Διαιτητών Ποδοσφαίρου όσον αφορά στη διοίκηση, την παραγωγή, την εκπαίδευση, την αξιολόγηση, την παρακολούθηση και τον έλεγχο των διαιτητών. Δεν είναι ηθικό ο έλεγχος και η αξιολόγηση των διαιτητών να γίνονται από τους παράγοντες του ποδοσφαίρου».

Ε Δεν είναι ικανοί στην ΕΠΟ να βελτιώσουν την εικόνα της διαιτησίας;
Α Σε αυτό που θα επιμείνω είναι ότι για το όλο χάλι της διαιτησίας την ευθύνη την έχει η ΕΠΟ που διέλυσε τον ιστό της διαιτησίας. Πλέον, δεν υπάρχει τίποτα όρθιο σε αυτό το χώρο. Ορισμένοι διαιτητές είναι γιουσουφάκια, έχουν μεγάλα αφτιά για να ακούνε και είναι ακατάλληλοι για να σφυρίζουν. Και δεν είναι ανάγκη να το πω αυτό εγώ που έχω περάσει από τον χώρο. Το βλέπουν οι φίλαθλοι όλων των ομάδων με όσα κάνουν οι διαιτητές κάθε Κυριακή στα γήπεδα...

Ε Υπάρχει αντίδραση από την ΟΔΠΕ;
Α Η ΟΔΠΕ έχει πάει στα δικαστήρια και ζητάει την εφαρμογή των νόμων. Κι αν δικαιωθεί, τότε θα αλλάξει ο χάρτης στη διαιτησία. Και με την ευκαιρία θέλω να σας πω ότι δεν μπορώ να καταλάβω γιατί μία ομοσπονδία, δηλαδή η ΕΠΟ, θέλει να διαλύσει μία άλλη ομοσπονδία, την ΟΔΠΕ. Για τη χαώδη κατάσταση που επικρατεί στη διαιτησία ευθύνεται η ΕΠΟ και απορώ πώς τόσο καιρό δεν είχε επέμβει ο εισαγγελέας με όλα αυτά που γίνονται.

Ε Ο Κύρος Βασσάρας δεν μπορεί να αναβαθμίσει την ελληνική διαιτησία;
Α Ο Βασσάρας είναι ο καλύτερος υπηρέτης του συστήματος που έχει διαμορφωθεί στην ΕΠΟ και αμείβεται πλουσιοπάροχα γι' αυτό που κάνει. Το σύστημα εξέλιξης των διαιτητών είναι στημένο πάνω σε λάθος βάση και κακώς το στηρίζει ο Βασσάρας με τον Τεροβίτσα. Εμπνευστής αυτού του συστήματος είναι ο Πιλάβιος και η παρέα του στην ΕΠΟ, που έχει κάνει μεγάλο κακό στη διαιτησία και κατ' επέκταση στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Ε Δεν υπάρχει και μία σύμβαση της ΕΠΟ με την UEFA για τη διαιτησία; Αυτή δεν καθορίζει κάποια πράγματα;
Α Προσωπικά, δεν έχω δει και δεν έχω διαβάσει καμία τέτοια σύμβαση. Δεν υπάρχει σε καμία ιστοσελίδα και θεωρώ πως αυτή η ιστορία είναι ένα ψέμα.

Ε Πότε γίνεται η επιμόρφωση των διαιτητών;
Α Αυτό είναι και δική μου απορία. Απορώ πότε προλαβαίνουν να επιμορφώσουν τους διαιτητές. Τους επιμορφώνει άραγε ο Βασσάρας; Αυτός όμως είναι διαρκώς μέσα σε ένα αεροπλάνο, πότε προλαβαίνει να ασχοληθεί με την επιμόρφωση των διαιτητών; Και επιπλέον, ποιο είναι αυτό το περιβόητο πρόγραμμα της επιμόρφωσης; Θα μας το πει κάποιος;

Ε Με τους παρατηρητές διαιτησίας τι γίνεται;
Α Οποιος έχει αξιοπρέπεια δεν κάνει αίτηση να γίνει παρατηρητής. Και εκεί βάζουν στους πίνακες όποιους θέλουν. Πήγαν καταξιωμένοι συνάδελφοι, έκαναν αίτηση και τους έκοψαν.

Ε Οι διαιτητές είναι και φέτος οι αρνητικοί πρωταγωνιστές του πρωταθλήματος...
Α Προσωπικά, δεν μου άρεσε ότι από την αρχή της χρονιάς πήγαν να ρίξουν όλα τα στραβά και τα ανάποδα στον Δαλούκα. Εγώ θα πω πως αυτή η στάνη αυτό το τυρί μπορεί να βγάλει. Ορισμένοι διαιτητές είναι κολλητοί παραγόντων και μόνο γι' αυτό είναι ακατάλληλοι να σφυρίζουν. Για ποια αξιοπιστία στο πρωτάθλημα μιλάμε όταν δεν υπάρχουν κατάλληλοι διαιτητές; Οταν υπάρχουν κάκιστες διαιτησίες στη βιτρίνα του ποδοσφαίρου μας, που είναι η Σούπερ Λίγκα, μπορείτε να φανταστείτε τι γίνεται στις άλλες κατηγορίες.

Ε Ποια έπρεπε να είναι η αντίδραση της πολιτείας;
Α Κατ' αρχάς, κακώς η πολιτεία επιχορηγεί τις Ενώσεις. Πρέπει να κοπούν όλες οι επιχορηγήσεις με αφορμή όλα όσα γίνονται στη διαιτησία. Δεν είναι δυνατόν η εξέλιξη των διαιτητών να εξαρτάται από τους παράγοντες των Ενώσεων. Αυτό είναι τεράστιο λάθος. Πέρα από τη διαιτησία όμως, δεν έχει γίνει η παραμικρή άλλη ουσιαστική αλλαγή στο ποδόσφαιρό μας. Παράγοντες που ήταν και πριν από 10 χρόνια στην ΕΠΟ στην περίοδο της περίφημης «παράγκας» είναι και τώρα στο προσκήνιο...
Από enet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου