Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Μέθοδοι διαχείρισης στερεών αποβλήτων: Αεριοποίηση



Πέραν των παρωχημένων ΧΥΤ, υπάρχουν σήμερα διαθέσιμες τεχνολογίες διαχείρισης απορριμμάτων που δεν απαιτούν ταφή, δεν μολύνουν το περιβάλλον και συμβάλουν ακόμα και στη μείωση των δημοτικών τελών λόγω των κερδών που αποφέρουν τα απορρίμματα, εφόσον υποβληθούν στην κατάλληλη διαδικασία. Ας αρχίσουμε λοιπόν να γνωρίζουμε αυτές τις μεθόδους, έτσι ώστε να είμαστε σε θέση να διαμορφώσουμε άποψη για τις αντιπροτάσεις μας στο ΧΥΤΑ.

Ενδεικτικά παρουσιάζουμε την πρόταση της εταιρίας Elyros, η οποία ...
δραστηριοποιείται στην Ελλάδα σε συνεργασία με την Γερμανική εταιρία EUROPLASMA S.A. η οποία εξειδικεύεται στην εφαρμογή νέας τεχνολογίας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, με χρήση πρώτης ύλης τα στερεά αστικά βιομηχανικά και αγροτικά απόβλητα, με τη μέθοδο της εξαέρωσης σε υψηλές θερμοκρασίες, γνωστής ως μεθόδου ΠΥΡΣΟΥ (ΔΑΥΛΟΥ) ΠΛΑΣΜΑΤΟΣ.

Πρόταση εταιρίας Elyros για την διαχείριση του συνόλου των απορριμμάτων της Αττικής

Η Αμερικανική Εταιρεία Αεροναυτικής και Διαστήματος (NASA) ανέπτυξε αρχικά τους δαυλούς πλάσματος για να ελέγξει την αποτελεσματικότητα των πλακιδίων προστασίας των διαστημοπλοίων κατά την επάνοδο τους στην ατμόσφαιρα της γης. Η τεχνολογία αυτή χρησιμοποιήθηκε από τις βιομηχανίες κατά την δεκαετία του 1970 για τους τομείς της βιομηχανίας χάλυβα και μεταλλουργίας.

Σήμερα δαυλός πλάσματος (αέριο πολλαπλά ιονισμένο) θερμοκρασίας 16.600 °C περίπου μετατρέπει στερεά απόβλητα σε ένα είδος λάσπης από υαλώδη πέτρα (σαν το ορυκτό πλουτονίτη). Βαρέα μέταλλα μπορούν να ανακτηθούν και να ξαναπουληθούν και αέρια πλούσια σε άνθρακα και υδρογόνο μπορούν να καούν όπως το φυσικό αέριο. Η λάσπη είναι ένα προϊόν που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν βασικό υλικό κατασκευής. Οι εκπομπές διοξίνης (=0,01 ng/nm3 μετρημένα στα αέρια εκπομπής) είναι περίπου 1% αυτών που εκπέμπονται από τα συμβατικά εργοστάσια καύσεως αποβλήτων. Οι εκπομπές διοξίνης στα κλασικά εργοστάσια καύσης μέσω πυρόλυσης έχουν αποδεδειγμένα προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στην υγεία των κατοίκων στις γύρω και κοντιονές περιοχές λειτουργίας τους.

Σε συνεργασία με τον κατεξοχήν φορέα στην Ευρώπη της τεχνολογίας αυτής, η ELYROS υπολόγισε ότι για τη διαχείριση των ημερήσιων στερεών αστικών αποβλήτων της Αθήνας, που ανέρχονται σε 6.200 τόνους ημερησίως, αλλά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και ένα ελαχιστότατο ποσό από τα ήδη αποθηκευμένα σκουπίδια στη χωματερή Λιοσίων (π.χ. 1800 τόνους ημερησίως) οι αποδόσεις είναι από τις ευνοϊκότερες που συναντάμε στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Η ELYROS διαθέτει την απαραίτητη εμπειρία όσον αφορά στην συγκεκριμένη τεχνολογία για την πλήρη ανάλυση των τεχνικών και οικονομικών στοιχείων καθώς και τη σύνταξη μελέτης για επενδύσεις που αφορούν στην διαχείριση αστικών αποβλήτων, ένα πρόβλημα που έχει κοστίσει και κοστίζει ακόμα πολύ ακριβά στην χώρα μας.

Επισκεφτείτε τον ακόλουθο σύνδεσμο για μια πλήρη περιγραφή της τεχνολογίας της αεριοποίησης:

http://www.elyros.com/pdf/Gasification_Europlasma_Nov_07_short_ell.ppt

Είναι προφανές ότι λύσεις ΥΠΑΡΧΟΥΝ
ΌΧΙ ΛΟΙΠΟΝ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΧΥΤΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου