Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Μια απάντηση στο MEGA και στο ΒΗΜΑ για την οικονομική πολιτική της ΝΔ




Του  Κώστα Ροδινού
Χθες το βράδυ, ο κ.  Τσίμας στο δελτίο ειδήσεων του MEGA, είπε ότι η κριτική για την απογραφή Αλογοσκούφη  δεν μπορεί να αφήνει έξω τον κ. Καραμανλή. Είναι από τις ελάχιστες φορές, αλλά συμφωνώ απολύτως μαζί του! Και συνέχισε απευθυνόμενος  στη Ν.Δ.:  «Αν η απογραφή ήταν έγκλημα, τότε η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Καραμανλή ήταν κακούργημα! Και για αυτό δεν μας λέει τίποτα η Ν.Δ.»  Εις επίρρωση των λεγομένων του, πρόσθεσε ότι ο Καραμανλής  μας άφησε   χρέος  ύψους 110 δις! Για να αντιληφθούμε, μάλιστα το μέγεθος του, μας είπε  ότι είναι ακριβώς το ποσό που δανειστήκαμε με το μνημόνιο!
Στη συνέχεια πήρε σειρά ο κ. Πρετεντέρης, για να προσθέσει ότι αν δεν μεσολαβούσε η πενταετία Καραμανλή, σήμερα θα ήμασταν μια χαρά! Και συμπλήρωσε η κα Τρέμη, ότι θα πηγαίναμε να πανηγυρίζουμε στην Ομόνοια!  Στην Ομόνοια η κα Τρέμη με τα σίκ συνολάκια, δίπλα στους αλλοδαπούς; Πολύ θα ήθελα να το δώ αυτό το θέαμα!
Οι αλχημιστές θα αισθάνονται μπροστά τους ως μαθητευόμενοι μάγοι!
«που πήγαν τα λεφτά;»
Η αλήθεια είναι ότι η Ν.Δ. στην πενταετία 2004-2009, δανείστηκε συνολικά 125 δις ευρώ.  Το ερώτημα, όπως θα το έθετε ο Γιώργος,  είναι «που πήγαν  τα λεφτά»;
Σύμφωνα, λοιπόν, με την ανακοίνωση της Ν.Δ.:                                                 Πρώτον: τα 45 δις αφορούν «αναχρηματοδότηση» του παλαιότερου χρέους.
Δεύτερον, τα 50 δις ευρώ πήγαν για τόκους προηγουμένων ετών.
Τρίτον, τα 10 δις πήγαν για  πληρωμές εξοπλιστικών προγραμμάτων, που  είχαν παραγγείλει προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.
Τέταρτον, τα 7,2 δις πήγε για πληρωμές στα Ταμεία της ΔΕΗ, του ΟΤΕ και του ΙΚΑ που επίσης είχαν υπογράψει οι προηγούμενες κυβερνήσεις.
Πέμπτον, τα 2,6 δις δόθηκαν τα  για χρέη νοσοκομείων που άφησε το ΠΑΣΟΚ και τα πλήρωσαν οι κυβερνήσεις της Ν. Δ.
Έκτον, τα 3,2 δις δόθηκαν για «λοιπές χρεώσεις» που άφησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.»
Η κυβέρνηση Σημίτη εκτός από να φορτώνει βάρη  στους επερχομένους, τους  αφαιρούσε  και έσοδα! Για την ακρίβεια προεισέπραξε μελλοντικά έσοδα του δημοσίου, ύψους 7 δις ευρώ!  Να μην αναφέρω  το περίφημο swap  της GS.
Όλα αυτά προφανώς και τα ακούει σήμερα για πρώτη φορά ο κ. Τσίμας! Τις άλλες φορές, μάλλον θα τα σκέπαζε ο θόρυβος από τις μηχανές της F1..
«Το λάθος του κ. Σαμαρά» Χθές, επίσης,  ο κ. Καρακούσης, έγραψε στο ΒΗΜΑ» «… Με την ευκαιρία της ανακοίνωσης από την ευρωστατιστική υπηρεσία έσπευσαν διάφοροι να δηλώσουν ότι απέτυχε η οικονομική πολιτική, ότι πήγε χαμένος τόσος κόπος και άλλα τινά απολύτως ανακριβή. Και πρώτη βεβαίως η Ν. Δ., η οποία άκουσον – άκουσον εγκαλεί την κυβέρνηση ότι δεν μείωσε το έλλειμμα κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες, αλλά μόνο κατά πέντε! …. Το έλλειμμα μειώθηκε το 2010 σε σχέση με τον εκτροχιασμό του 2009 κατά 12 δισ. ευρώ, από 36 δισ. ευρώ σε 24 δισ. ευρώ. Είναι η μεγαλύτερη μείωση που σημειώθηκε ποτέ σε ένα χρόνο σε χώρα της ευρωζώνης και μακράν οποιασδήποτε άλλης σε ολόκληρη την Ευρωπαική Ενωση. Προφανώς θα ήταν καλύτερα καλύτερα να είχε πέσει το έλλειμμα κάτω από τα 20 δισ. ευρώ και να είχε επιτευχθεί ο στόχος, όπως αρχικώς ετέθη, αλλά απέχει πολύ από το να μηδενίζει κανείς το συγκεκριμένο αποτέλεσμα, αδικώντας πρώτα απ’ όλα την προσπάθεια και τις θυσίες του ελληνικού λαού.  Είναι μάλιστα απόλυτα υποκριτικός ο παραπάνω νεοδημοκρατικός σχολιασμός, με την έννοια ότι ο προϋπολογισμός του 2009 προέβλεπε έλλειμμα 2%, ο κ. Καραμανλής φεύγοντας από την εξουσία τον Σεπτέμβριο του 2009 το ανέβασε στο 6% του ΑΕΠ και η Eurostat το εκτίναξε στο 15,5%. Άραγε αποδέχεται η Νέα Δημοκρατία το αποτέλεσμα της ευρωστατιστικής Υπηρεσίας για εκτίναξη του ελλείμματος στο 15,5% το 2009 και αν ναι, πώς τώρα χτυπιέται για απόκλιση μιας μονάδας από τον στόχο του 2010; Η Ν. Δ. του κ. Σαμαρά πρώτα οφείλει να ζητήσει συγνώμη για την περιβόητη ”νέα διακυβέρνηση” του κ. Καραμανλή και μετά να εγκαλεί την παρούσα κυβέρνηση, με τα όποια προβλήματα και τις υστερήσεις της, επειδή δεν κατάφερε το ”θαύμα”. Και όσο ο κ. Σαμαράς δεν καταδικάζει ευθέως την προηγούμενη περίοδο, όσο λέει μισόλογα και καλύπτει το νεοδημοκρατικό έγκλημα τόσο δεν θα κερδίζει και θα ξοδεύει την όποια δική του αξιοπιστία. ..»
Από πού να αρχίσω;
Πρώτον, δηλαδή κ. Καρακούση η οικονομική πολιτική του κ. Παπανδρέου τον τελευταίο χρόνο είναι …επιτυχημένη; Με την ανεργία πάνω από το 15%, την ύφεση στο 4%, τον πληθωρισμό στα ίδια επίπεδα, οι θυσίες «πιάνουν τόπο;» 32 δις χρέος πρόσθεσε, μέσα σ΄ ένα χρόνο!
Δεύτερον, η Ν.Δ. δεν εγκαλεί την Κυβέρνηση γιατί απέτυχε να μειώσει το έλλειμμα κατά πέντε και όχι έξη μονάδες. Την  εγκαλεί γιατί η συνολική της πολιτική απέτυχε και αυτό το ομολογούν  με τις συνεχείς αναθεωρήσεις του μνημονίου και τα νέα εισπρακτικά μέτρα.
Τρίτον, για τον «εκτροχιασμό του ελλείμματος το 2009», την ευθύνη του τελευταίου τριμήνου την είχε ο κ. Παπανδρέου.  Με  μια οικονομία στην εντατική. όπως έλεγε, ο κ. Παπανδρέου μοίραζε  επίδομα αλληλεγγύης ύψους 1, 5 δις, ενώ ανέστειλε την εφαρμογή όλων των μέτρων που είχε ανακοινώσει  η κυβέρνηση Καραμανλή; Αυτά  δεν συνέβαλαν στον…εκτροχιασμό του ελλείμματος;
Τέταρτον, « η Ελλάδα δεν πρέπει να αποδέχεται νέες πρωτοβουλίες για αδικαιολόγητη διόγκωση του χρέους, όπως έγινε με τη μεταφορά πολλών εγγυημένων δανείων των ΔΕΚΟ και άλλων οργανισμών στο χρέος της κεντρικής κυβέρνησης, το οποίο έτσι εκτοξεύθηκε αιφνιδίως και αναιτίως κατά άλλα 10% του ΑΕΠ. Κανένα από αυτά δεν ήταν κρυφό, άγνωστο ή μη εξυπηρετούμενο και γι΄ αυτό άλλωστε οι τόκοι στον προϋπολογισμό δεν μετεβλήθησαν ούτε κατά ένα ευρώ. Σε καμία άλλη χώρα της ΕΕ τα ομαλώς εξυπηρετούμενα δάνεια των κρατικών επιχειρήσεων δεν λογίζονται ως μέρος του δημόσιου χρέους
Αυτά δεν τα λέω εγώ. Τα έγραψε ο πρώην εκλεκτός του κ. Καρακούση, ο κ. Νίκος Χριστοδουλάκης στην ίδια εφημερίδα  στις 9-1-2011!  Δεν συνεννοούνται τουλάχιστον μεταξύ τους;
Πέμπτον, με τόσα εισπρακτικά μέτρα που κυριολεκτικά έχουν γονατίσει την ελληνική κοινωνία, αυτό που έκανε ο κ. Παπανδρέου είναι κατόρθωμα;
Αυτά για να μην μακρυγορώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου