Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

TO "EΠΙΚΙΝΔΥΝΟ" ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

"Οι Τούρκοι παιδιά μου, τα έχουν τα "κόλυβα" στο ζωνάρι τους!
Γιατί ξέρουν και οι ίδιοι το χαμό τους..."
Γέρων Παίσιος, Παναγούδα, Αύγουστος 1987

Γράφει ο Πύρινος Λόγιος

Ο Γέρων Παίσιος, είναι ίσως η δέυτερη τη τάξη σημαντικότερη προσωπικότητα της θρησκείας μας στον 20ό Αιώνα, μετά τον 'Αγιο Νεκτάριο. Αναμφίβολα.

Ανθρωπος που μέσα του "ζούσε" ο ίδιος ο Θεός, δεν έκανε τίποτε άλλο απο το να διαδίδει το Λόγο Του, να παρηγορεί, να αγκαλιάζει όλους όσους προσέρχονταν σ' αυτόν και να...προφητεύει. Να δίνει κουράγιο με τις προφητείες του, σε όσους είχαν ανάγκη να τις ακούσουν. Και δεν ήταν αυτές οι προφητείες για κάποιους ευκολόπιστους που απλώς τις άκουγαν για παρηγοριά. Κάθε άλλο. Ηταν η Αλήθεια του Μέλλοντος. Την οποία ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΕ ΤΑ ΙΔΙΑ ΜΑΣ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΗΜΕΡΑ. Κι ας μη θέλουμε να το παραδεχτούμε, επειδή μας είναι...βολικό.

Ο Παίσιος είπε πολλά για τη...γείτονα. Τόσα, που σίγουρα γεμίζουν απο μόνα τους ένα ολόκληρο βιβλίο. Δεν είναι ανάγκη να αναφερθούν απο αυτό εδώ το κείμενο. Οσοι θέλουν και έχουν  το...κουράγιο να τα διαβάσουν, δεν έχουν παρα να προστρέξουν στο πιο γνωστό χριστιανικό βιβλιοπωλείο, που βρίσκεται, αν δεν απατώμαι, στην οδό Σίνα ή κάπου εκεί τέλος πάντων. Και τα είπε, επειδή ΤΑ ΓΝΩΡΙΖΕ. Δε ξέρω πώς, μη με ρωτήσετε. Η ουσία είναι οτι ΓΝΏΡΙΖΕ. Και γνώριζε πολλά.

Τέλος πάντων, ας αφήσουμε τον Γέροντα στην...ησυχία του και ας έλθουμε στο...ψητό.

Ποιά και τί είναι ως κράτος η Τουρκία, για την οποία ο Γέροντας μίλησε τόσο ...απαξιωτικά; Γιατί δημιουργήθηκε αυτό το κράτος και τι ρόλο έπαιξε και εξακολουθεί να παίζει στη διεθνή σκακιέρα; Είναι κράτος "παρίας" ή μήπως ένα κράτος που πραγματικά έπαιζε και θα εξακολουθεί να πάιζει στρατηγικό ρόλο στα παγκόσμια δρώμενα ως περιφερειακή μεγάλη δύναμη;

Πρέπει να λαμβάνουμε σοβαρά υπ' όψιν τις...απειλές της και να ...φοβόμαστε συνεχώς οτι θα μας...καταπιεί μιαν ωραίαν πρωίαν, που λέει κι ο ποιητής;

Πάαααλι η Ιστορία (η Μεγάλη μας Κυρά) θα μας βοηθήσει να το καταλάβουμε. Γιά να ανοίξουμε  λοιπόν και πάλι τα..."τεφτέρια" της να δούμε τι λέει.

Η σημερινή Τουρκία (Τουρκική Δημοκρατία - Türkiye Cumhuriyeti) υπήρξε προιόν των αποτελεσμάτων των Βαλκανικών πολέμων και του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Μετά τις αλλεπάλληλες ήττες της τόσο στα πεδία των μαχών των Βαλκανίων, όσο και σε αυτά του Α' Παγκοσμίου Πολέμου ως μέλος του Γερμανικού Αξονα αλλά και της επανάστασης των Νεότουρκων υπο τον Μουσταφά Κεμάλ, η Οθωμανική Αυτοκρατορία καταρρέει και διαμελίζεται. Η Ελλάδα, ως ο μεγάλος νικητής αυτών των πολέμων, παίρνει τη μερίδα του λέοντος, ανακτώντας τη Μακεδονία, τη Θράκη, την Κρήτη και τα περισσότερα νησιά του Αιγαίου (πλήν της Δωδεκανήσου που καταλήγει στους Ιταλούς) και κατόπιν ενα μεγάλο μέρος των παραλίων της Μικράς Ασίας που περιελάμβανε την επαρχία της Σμύρνης και της Περγάμου καθώς και ολόκληρη την ανατολική Θράκη μέχρι λίγο πρίν τον Βόσπορο και τη Κων/πολη σύμφωνα με τη Συνθήκη των Σεβρών. Στο μεταξύ ο Μουσταφά Κεμάλ, γίνεται κυρίαρχος του παιχνιδιού και καταλύει επισήμως την Οθωμανική Αυτοκρατορία ιδρύοντας την Ανεξάρτητη Τουρκία στις 21 Ιανουαρίου του 1920 και μετά τις μεγάλες διπλωματικές του συμφωνίες με την Γαλλία, Αγγλία (οι άλλες δύο νικήτριες του πολέμου) και κομμουνιστική Ρωσία υπό τον Λένιν, δανείζεται μεγάλα χρηματικά ποσά και εξαπολύει δυναμική αντεπίθεση, εκδιώχνει τους προδομένους (απο συμμάχους και κυβέρνηση) Ελληνες και τέλος, με τη Συνθήκη της Λωζάννης τον Ιούλιο του 1923, το κράτος που δημιουργεί ονομάζεται Τουρκική Δημοκρατία και παίρνει τη μορφή που ξέρουμε σήμερα. Ο Μουσταφά Κεμάλ, παίρνει το όνομα "Ατατούρκ" που σημαίνει "Πατέρας των Τούρκων" και ένα...νέο Εθνος έχει γεννηθεί.

Είναι όμως έτσι τα πράγματα;

Οχι και τόσο! Ετσι θέλουν να ...ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ οτι είναι!

Ο Μουσταφά Κεμάλ το ήξερε ΜΙΑ ΧΑΡΑ αυτό....Συνέχεια του άρθρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου