Η Τρόικα φέρνει νέο ψαλίδι στις συντάξεις, 150.000 δημόσιοι υπάλληλοι απολύονται από το Δημόσιο, ενώ σήμερα «κληρώνει» για τους πρώτους 20.000. Ποιοι είναι οι πρώτοι που παίρνουν χαρτί απόλυσης.
Εκατό χρόνια από τη μονιμοποίηση των δημοσίων υπαλλήλων στην Ελλάδα από τον Ελευθέριο Βενιζέλο, γίνεται στη χώρα μας η πρώτη μαζική απόλυση δημοσίων υπαλλήλων υπό την πίεση της τρόικας για περικοπή δαπανών.
Το χαρτί της απόλυσης θα λάβουν σήμερα Δευτέρα 20.000 δημόσιοι υπάλληλοι στο πρώτο μεγάλο κύμα εξόδου από το Δημόσιο που αφορά συνολικά 30.000 υπαλλήλους ως το τέλος του χρόνου και 150.000 συνολικά.
Το πρώτο αυτό κύμα αφορά εργαζόμενους που είναι άνω των 53 ετών και έχουν συμπληρώσει 33 χρόνια υπηρεσίας. Αφού θεωρηθούν έφεδροι θα αμείβονται για δύο χρόνια με το 60% του μισθού τους. Αν αυτά τα δύο χρόνια δεν μεταταγούν οδηγούνται στην πόρτα.
Αποζημίωση δεν θα πάρουν γιατί αυτή συμψηφίζεται με όσα θα λαμβάνουν τα δύο χρόνια της εφεδρείας.
Όσον αφορά τις συντάξεις, σύμφωνα με ρεπορτάζ του “Πρώτου Θέματος”, η τρόικα απαιτεί την μείωση των επικουρικών κατά 30 με 35% άμεσα. Όσον αφορά τις κύριες συντάξεις μετά το ψαλίδι κατά 40% αναμένεται να φτάσουν τα 360 η κατώτερη και 1.500 η ανώτερη που αυτή τη στιγμή είναι 2700 ευρώ.
Διαβάστε αναλυτικότερα στο newsit.gr