Κατόπιν παρεμβάσεων βουλευτών που έθεσαν το θέμα της κομματικής πειθαρχίας ο Γιώργος Παπανδρέου άνοιξε τα χαρτιά του. Κάλεσε τους βουλευτές του να ψηφίσουν ή να παραιτηθούν. Άφησε να εννοηθεί πως θα βάλει θέμα κομματικής πειθαρχίας και ξεκαθάρισε πως όποιοι διαφοροποιηθούν θα διαγραφούν.
-Αύριο, ζητώ και περιμένω να ψηφιστεί από όλους μας, από όλους μας, η συμφωνία. Αύριο, θα κάνουμε το πατριωτικό μας καθήκον. Μίλησα για ψήφο εθνικής σημασίας και αυτό είναι πάνω -θεωρώ εγώ- και από την ψήφο της κομματικής πειθαρχίας.
-Και κάλεσα και καλώ κάθε βουλευτή να καταλήξει, έως την ψηφοφορία, στην απόφαση ευθύνης που θα πάρει. Και από εκεί και πέρα, προφανώς, υπάρχει η ευθύνη της ηγεσίας. Εγώ ποτέ δεν αρνήθηκα να αναλάβω τις δικές μου ευθύνες, χωρίς να επικαλεστώ τυπικά κάποια κομματική πειθαρχία. Γιατί εγώ πιστεύω ότι πρέπει να πειστούμε πως είναι πατριωτική η πειθαρχία, η αυτοπειθαρχία για αύριο.
-Και βεβαίως, πήρα και αποφάσεις δύσκολες, όταν δεν τηρήθηκε αυτή η πειθαρχία. Πήρα αποφάσεις τις οποίες γνωρίζετε, και για ανθρώπους που ήταν και κοντά μου, και φίλοι μου. Δεν δίστασα, γιατί κι εγώ έχω συναίσθηση της υπευθυνότητας και του χρέους, όπως έχει και ο κάθε Βουλευτής.
-Ζητώ να πειθαρχήσουμε, λοιπόν, απέναντι στις ανάγκες της πατρίδας και του λαού μας, με στάση ευθύνης.
-Και ζητώ, επίσης, και κάτι άλλο, εάν υπάρχουν κάποιοι που έχουν πραγματικό συνειδησιακό πρόβλημα -υπάρχουν βουλευτές, κάποιοι βουλευτές εν πάση περιπτώσει που, όταν αποφάσισαν ότι είχαν συνειδησιακό πρόβλημα, παραιτήθηκαν από το βουλευτικό αξίωμα. Αυτή είναι μια στάση ευθύνης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου