Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

«Η πλάκα με τις ΜΚΟ πρέπει να τελειώσει»

Χθες το απόγευμα συνεδρίασε ο ΚΤΕ Εργασίας του ΠαΣοΚ, με αντικείμενο το νομοσχέδιο για την κοινωνική εργασία. Η συζήτηση όμως επικεντρώθηκε σε ένα άλλο πρόγραμμα του υπουργείου, σε αυτό για την πρόσληψη ανέργων μέσω ΜΚΟ. «Η πλάκα πρέπει να τελειώσει.Να περάσουν όλες οι ΜΚΟ διά πυρός και σιδήρου» είπαν στους κ.κ. Γ. Κουτρουμάνη και Γ. Κουτσούκο οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που συμμετείχαν στο χθεσινό ΚΤΕ (ανάμεσά τους οι κ.κ. Οδ. Κωνσταντινόπουλος, Αθ. Οικονόμου, Δ. Καρύδης, Σπ. Μαργέλης, Γρ.Νιώτης, Β. Κεγκέρογλου κ.α.). Πολλοί από τους παριστάμενους άσκησαν έντονη κριτική στην εμπλοκή του βουλευτή Σερρών κ. Στ. Κουτμερίδη με ΜΚΟ που........ ενεργοποιήθηκε στην εφαρμογή του συγκεκριμένου προγράμματος και ζήτησαν να εφαρμοστούν απολύτως αξιοκρατικά κριτήρια. Μάλιστα κάποιοι επισήμαναν ότι ο κ. Κουτμερίδης θα έπρεπε να είχε παραστεί στη συνεδρίαση και να δώσει εξηγήσεις.
Ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης παρουσίασε ασφαλιστικές δικλείδες και απαγορεύσεις οι οποίες καθιστούν διαφορετικό σε αρκετά σημεία το τελικό σχέδιο. Δέχτηκε μάλιστα την πρόταση των βουλευτών να αποκλειστούν από το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας όσες ΜΚΟ έχουν στα διοικητικά τους συμβούλιο πολιτικά ή κομματικά στελέχη (βουλευτές, πρώην βουλευτές, πολιτευτές, δημάρχους, αντιδημάρχους κλπ). Είπε ακόμα ότι θα ελεγχθούν και όσες ΜΚΟ αποδειχθεί ότι ιδρύθηκαν τους τελευταίους τρεις μήνες, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος κάποιες από αυτές να μην κάνουν σοβαρή δουλειά και απλώς να στοχεύουν στα κονδύλια του προγράμματος.
Οι βουλευτές πρότειναν επίσης να αναλάβει την υλοποίηση του προγράμματος το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ όπου εκπροσωπούνται όλες οι πολιτικές δυνάμεις, ως άλλη μια δικλείδα διαφάνειας, αλλά ο κ. Κουτρουμάνης δεν δεσμεύτηκε για αυτό. Είπε όμως ότι θα συστηθεί ελεγκτική επιτροπή αποτελούμενη από δικαστικούς η οποία θα ελέγχει την υλοποίηση του προγράμματος και ότι τα χρήματα θα δίνονται σε δόσεις, ώστε να διακόπτεται η χρηματοδότηση σε όσες ΜΚΟ σημειώνονται παρατυπίες.
Έπειτα από αυτές τις διευκρινίσεις, οι βουλευτές εξέφρασαν τη στήριξη τους στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο αφορά 55.000 θέσεις εργασίας, καθώς όπως είπαν δεν μπορούν να θέσουν εμπόδια σε κανένα πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανεργίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου