Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011

Χ.Υ.Τ.Α ή Χ.Υ.Τ.Υ, τι ακριβώς σημαίνουν τα αρχικά αυτών των λέξεων με τη διαχείριση των απορριμάτων

Γράφει ο/η Ανεξάρτητος   
04.08.11
xyta.pngΤο  έργο του Χώρου Υγειονομικής Ταφής (Χ.Υ.Τ.) στη θέση Ερείπια Νεράιδας στο Παλαιόκαστρο Σερρών που πρόσφατα ολοκληρώθηκε αναμένεται ότι θα συμβάλλει τα μέγιστα στη λύση του προβλήματος διαχείρισης των απορριμμάτων που είναι πολύ έντονο στο Νομό Σερρών. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών και στο πλαίσιο της αναζήτησης λύσης για το πρόβλημα των απορριμμάτων εντάχθηκαν στο λεξιλόγιο μας όροι όπως  Χ.Α.Δ.Α., Χ.Υ.Τ.Α. και Χ.Υ.Τ.Υ., χωρίς όμως τις περισσότερες φορές να κατανοούμε τι ακριβώς σημαίνουν τα αρχικά αυτών των λέξεων σε σχέση με τη διαχείριση των απορριμμάτων. xyty.jpg
ΧΑΔΑ (Χώροι Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων). Ονομάζονται οι χωματερές, που ο καθένας μπορούσε να πετάξει τα σκουπίδια του χωρίς καμία προηγούμενη μέριμνα ή επεξεργασία με αποτέλεσμα σοβαρές επιπτώσεις για το περιβάλλον. (φωτο δεξια)

ΧΥΤΑ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων). Αποτελεί έναν χώρο, ειδικά διαμορφωμένο, με αυστηρές προδιαγραφές λειτουργίας και σύγχρονο εξοπλισμό, στον οποίο είναι εφικτή η ταφή των απορριμμάτων. Ο χώρος διαθέτει ειδική μεμβράνη στεγανοποίησης για τα στραγγίσματα των απορριμμάτων και μικρό βιολογικό καθαρισμό για αυτά, καθώς και συστήματα συλλογής των αερίων που παράγονται από τη ζύμωση των απορριμμάτων.

ΧΥΤΥ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων). Με τον όρο Χ.Υ.Τ.Υ. εννοούμε μια μέθοδο ελεγχόμενης και οργανωμένης διάθεσης των απορριμμάτων στο έδαφος, όπως και στους Χ.Υ.Τ.Α. με πιο σημαντικό στοιχείο διαφοροποίησης ότι στο Χ.Υ.Τ.Υ. δεν αποθέτουμε όλα τα απορρίμματα. Πριν να φθάσουν τα απορρίμματα εκεί υπάρχει συστηματική ανακύκλωση στην οποία οδηγούνται, όλα τα υλικά τα οποία μπορούν να ανακυκλωθούν και να επαναχρησιμοποιηθούν. Αποτέλεσμα όλης αυτής της διαδικασίας είναι να καταλήγουν στον ΧΥΤΥ πρακτικά μόνο υπολείμματα.

   Ο τρόπος κατασκευής του έργου (Χ.Υ.Τ.Α. ή Χ.Υ.Τ.Υ.) είναι ο ίδιος. Ο Χ.Υ.Τ.Α. είναι η μέθοδος της ελεγχόμενης και οργανωμένης διάθεσης των στερεών αποβλήτων στο έδαφος. Οι Χ.Υ.Τ.Υ. είναι οι χώροι όπου θα οδηγούνται τα απορρίμματα, αφού προηγουμένως έχουν αφαιρεθεί όλα όσα μπορούν να ανακυκλωθούν και να αξιοποιηθούν με οποιοδήποτε τρόπο, καθώς και όλα τα ειδικά απόβλητα και απορρίμματα (μπαταρίες, χημικά, ηλεκτρικά κλπ).

   Σήμερα  με την λειτουργία της πρωτογενούς  διαλογής απορριμμάτων από τους δήμους επιτυγχάνεται η συγκέντρωση σε ειδικούς κλάδους (μπλε κάδους) ανακυκλώσιμων υλικών όπως το χαρτί, το γυαλί, το αλουμίνιο προσφέροντας οφέλη τόσο στο περιβάλλον όσο και στην οικονομία. Επίσης μέσα από την προώθηση της ανακύκλωσης επικίνδυνων υλικών όπως πλαστικών, μπαταριών, καθώς και επικίνδυνων αποβλήτων θα μειώνεται συνεχώς ο όγκος των απορριμμάτων που θα καταλήγουν στον Χ.Υ.Τ.Υ., ενώ ταυτόχρονα η ποιοτική σύσταση των απορριμμάτων αυτών θα είναι η κατά το δυνατόν λιγότερο επικίνδυνη.

   Σύμφωνα με τον Περιφερειακό Σχεδιασμό για  το Νομό Σερρών προβλέπεται η κατασκευή  ενός Χώρου Υγειονομικής Ταφής, ο οποίος ολοκληρώθηκε και θα εξυπηρετεί το σύνολο του Νομού, ενός Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) και μιας Μονάδας Μηχανικής – Βιολογικής Επεξεργασίας (ΜΜΒΕ) Στερεών Απορριμμάτων. Συνεπώς, είναι απαραίτητη η πραγματοποίηση ενεργειών για την κατασκευή υποδομών για την ανακύκλωση συσκευασιών – ΚΔΑΥ (εξυπηρετείται σήμερα μέσω ιδιωτικής μονάδας) και για την επεξεργασία του οργανικού μέρους των απορριμμάτων – ΜΜΒΕ. 

   Ο τρόπος χρηματοδότησης του έργου δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί δηλαδή αν θα γίνει με σύμβαση παραχώρησης ή Σ.Δ.Ι.Τ. δηλ. χρηματοδότηση του έργου σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα (αναζήτηση επενδυτών, κλπ.) ή θα χρηματοδοτηθεί από εθνικούς ή κοινοτικούς πόρους, Tο κόστος διαχείρισης θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό από το αν μέρος του έργου χρηματοδοτηθεί από εθνικούς ή κοινοτικούς πόρους.

   Μέσα  από την επικείμενη λειτουργία του  Χ.Υ.Τ. και το κλείσιμο των ανεξέλεγκτων χώρων διάθεσης απορριμμάτων, απομακρυνόμαστε από την επιβολή δυσβάσταχτων πρόστιμων από την Ευρωπαϊκή Ένωση (35.000 ευρώ για κάθε Χώρο Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων) που θα επιβαρύνουν τους πολίτες των περιοχών που δεν έχουν αποκτήσει τέτοιους χώρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου