Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

"Αποκεφαλισμός το κούρεμα"


Αναφέροντας αρχικά πως αυτό που έχει ζητηθεί που τους ιδιώτες είναι να δεχτούν ένα κούρεμα χρέους έως και 50%, υπογραμμίζει πως αυτό δεν είναι απόλυτα αληθές.
Έτσι παραθέτει τις δηλώσεις του Βρετανού βουλευτή και πρώην υπουργού John Redwood που διατείνεται πως όταν θα εφαρμοστούν οι όροι της πρότασης, το κούρεμα θα ξεπεράσει το 50%.
"Για κάθε 100 ευρώ που έχει δανείσει ένας ιδιώτης στην Ελλάδα θα πάρει πίσω μόλις 15 ευρώ όταν το χρέος μειωθεί. Πενήντα ευρώ θα ακυρωθούν και τα υπόλοιπα 35 ευρώ που απομένουν το πιο πιθανό είναι να αποπληρωθούν μέσω ομολόγων 30ετίας. Δίνεται μάχη για το επιτόκιο.
Εάν δείτε τώρα το επιτόκιο της αγοράς, φθάνει το 30%. Κάποιοι πιστεύουν ότι θα τους προσφερθεί ένα 5%, αλλά άλλοι εκτιμούν πως η Ελλάδα μπορεί να αντέξει από 2 έως 3%. Δεν είναι περίεργο που οι ιδιώτες πιστωτές δεν είναι πολύ χαρούμενοι. Αυτό δεν είναι κούρεμα, είναι αποκεφαλισμός", σημειώνει ο John Redwood.
Ο αρθρογράφος του Forbes Tim Worstall σημειώνει ότι ούτε κάτι τέτοιο θα σταθεί αρκετό για να διασφαλιστεί το ότι η Ελλάδα θα ικανοποιήσει τις οφειλές της. "Υπάρχει αρκετό χρέος στα χέρια των επίσημων οργανισμών. Είναι τόσο μεγάλο που δεν είναι εφικτό το κούρεμα", προσθέτει.
Αναφέρεται μάλιστα σε δημοσίευμα της Wall Street Journal σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους που διατηρεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είτε με την επαναγορά ομολόγων στο τραπεζικό κόστος είτε να εκδώσει η κεντρική τράπεζα νέα ομόλογα με ονομαστική αξία, επιτόκια και ωριμάνσεις συναφείς των υφιστάμενων συμμετοχών της τράπεζας.
Αυτό το σενάριο, όπως σημειώνει ο Tim Worstall, ενδεχομένως να λειτουργήσει. "Εάν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα λάβει ονομαστικό κούρεμα έως 30% θα δώσει μια ανάσα και μια εναλλακτική στους ιδιώτες, ενώ θα υπάρξει κούρεμα του ελληνικού χρέους και θα είναι πλέον βιώσιμο κατά 100 έως 120% του ΑΕΠ", αναφέρει.
Ωστόσο, καταλήγει, από όσα ανέφερε ο John Redwood μπορεί κανείς να καταλάβει γιατί πάγωσαν οι διαπραγματεύσεις για το PSI.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου