Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

Όταν ο άνθρωπος μετατρέπεται σε κτήνος...

Ιρακινές φυλακές "Αμπού Γκράϊμπ"

Η φυλακή Αμπού Γκράιμπ αποτέλεσε κέντρο βασανιστηρίων επί καθεστώτος Σαντάμ για να ακολουθήσουν κατόπιν της ανατροπής του καθεστώτος νέοι φρικτοί βασανισμοί Ιρακινών κρατουμένων από Αμερικανούς στρατιώτες. Οι σοκαριστικές φωτογραφίες έκαναν το γύρο του κόσμου το 2003, επιφέροντας βαρύ πλήγμα στη δημόσια εικόνα της κυβέρνησης Μπους.

Φωτογραφίες που δημοσίευσε η Washington Post






 






Μετά από τις καταγγελίες έγινε έρευνα που ανετέθει στον  Αμερικανό αντιστράτηγο Αντόνιο Ταγκούμπα. Το πόρισμά της δόθηκε στη δημοσιότητα μετά τη δημοσίευση σε αμερικανικές εφημερίδες των φωτογραφιών που δείχνουν κακοποιήσεις και βασανισμούς κρατουμένων.
Ανάμεσα στα περιστατικά βασανισμών που περιγράφονται και στοιχειοθετούνται βάσει καταθέσεων που έδωσαν δεσμοφύλακες, κρατούμενοι και αυτόπτες μάρτυρες, περιλαμβάνονται:
*Διατύπωση απειλών για εκτέλεση κρατουμένων με πιστόλι γεμάτο σφαίρες
*Καταιονισμός γυμνών εγκλείστων με παγωμένο νερό
*Ξυλοδαρμοί κρατουμένων με σκουπόξυλα και καρέκλες
*Απειλές βιασμού με αποδέκτες άνδρες κρατουμένους
*Σοδομισμός κρατουμένου με λάμπα φθορίου
*Γυμνοί κρατούμενοι στοιβάζονταν και στη συνέχεια ποδοπατούνταν
*Άνδρες έγκλειστοι υποχρεώνονταν να φορούν γυναικεία εσώρουχα
*Άνδρες κρατούμενοι υποχρεώνονταν σε αυνανισμό, ενώ οι δεσμοφύλακες φωτογράφιζαν και βιντεοσκοπούσαν
*Εκφοβισμοί και απειλές κατά κρατουμένων με τη χρήση στρατιωτικών σκύλων, ενώ σε μία τουλάχιστον περίπτωση υπήρξε τραυματισμός κρατουμένου από σκύλο.

Φωτογραφίες που δημοσίευσε το ABC News


 

Φωτογραφίες που δημοσίευσε το The New Yorker


 Επίσης σύμφωνα με καταγγελίες που περιέχονται στο πόρισμα αξιωματικοί της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών πολλάκις ενεθάρρυναν τους απλούς στρατιώτες να κακοποιούν Ιρακινούς κρατουμένους, προκειμένου τα θύματα των βασανισμών να είναι "κατάλληλα προετοιμασμένα" για την ανάκριση που επακολουθούσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου