Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Ποιούς εξυπηρετεί η προφυλάκιση του Εφραίμ;


Έξω από την ΓΑΔΑ χθες
Ποιό ήταν το “πρώτο θέμα” στην δημοσιογραφία των τελευταίων ημερών; Οι Τούρκοι πράκτορες που έκαιγαν τα δάση μας; Οι πιέσεις και οι εκβιασμοί των δανειστών; Οι χιλιάδες άστεγοι και νεόπτωχοι που πέρασαν μαύρα Χριστούγεννα; Όχι, φυσικά. Ο Εφραίμ και η προφυλάκισή του ήταν, προς δόξαν των μηχανισμών του ΠΑΣΟΚ που επαναφέρουν την πόλωση  στην καθημερινή πολιτική ζωή.
Παρόλα αυτά ας δούμε λίγο την ουσία της υπόθεσης: Καταρχήν, το σκεπτικό της ανακρίτριας ότι ο ηγούμενος Εφραίμ «είναι ύποπτος τέλεσης νέων κακουργηματικών πράξεων», μάλλον δεν αντέχει σε σοβαρή κριτική. Δηλαδή τι θα κάνει; Θα ανταλλάξει τις Πρέσπες; Η τη λίμνη Βαϊκάλη, την επονομαζόμενη και «μπλε μάτι της Σιβηρίας»;
Το ρεπορτάζ που κάναμε πάντως λέει τα εξής: μετά την αρχική έκπληξη, ο Ηγούμενος θα συνεργασθεί πλήρως με τις αρχές, έχοντας τη βεβαιότητα ότι δεν έχει πράξει κάτι παράνομο και την απόλυτη άποψη ότι στην όλη ιστορία δεν έκανε κανένα λάθος. Περαιτέρω θεωρεί ότι το βούλευμα θα αναιρεθεί, καθώς κρίνεται νομικά «μαχητό».
Ορισμένα συμπεράσματα τώρα:
Πρώτον, το ελληνικό κράτος δουλεύει και την παραμονή των Χριστουγέννων όταν θέλει, ή όταν έχει από εντολές από «ψηλά».
Δεύτερον, το μέτρο της προφυλάκισης έχει κύριο στόχο την παρουσία του κατηγορουμένου στη δίκη. Άρα υποκρύπτει την υποψία ότι θα έφευγε ο Εφραίμ από το Άγιο Όρος. Επιχείρημα που επίσης δεν αντέχει σε καμία κριτική.
Τρίτον και ίσως το σημαντικότερο, η προφυλάκιση αυτή διχάζει. Διχάζει τον ελληνικό λαό, σε ανθρώπους που βρίσκονται κοντά στην Εκκλησία και τον κλήρο και στους «απέξω». Διχάζει την “κεντροδεξιά” οριζοντίως και καθέτως και διαγωνίως. Συντηρητικοί εναντίον φιλελεύθερων, «καραμανλικοί» εναντίον όσων παίρνουν αποστάσεις από την υπεράσπιση των εμπλεκομένων, χριστιανοί εναντίον άθεων, πρώην αριστεροί εναντίον παραδοσιακών δεξιών.
Τέταρτον το όλο σκηνικό που στήνεται ενεργοποιεί «προοδευτικά» αντανακλαστικά: «Πάνω από 200 άτομα, φανατικοί θρησκόληπτοι κάθε ηλικίας με αναμμένα κεριά στα χέρια υποδέχτηκαν με έντονα χειροκροτήματα και φωνάζοντας «άξιος, άξιος» τον ηγούμενο Εφραίμ στο Εφετείο Αθηνών».
Ο μετρ των εφήμερων εντυπώσεων Γ. Καρατζαφέρης, πρόλαβε να πάρει θέση. Μικρή σημασία έχει που κάποτε ζητούσε τη φυλάκιση του Ηγούμενου, πάλι σε σύμπνοια με την «κοινή γνώμη».
Είναι επίσης ένα θέμα που καταδεικνύει τη γύμνια και την «ευκολία» της ελληνικής δημοσιογραφίας. Ένας ρασοφόρος προφυλακισμένος γίνεται πρώτο θέμα. Ενώ την ίδια στιγμή οι Τούρκοι πράκτορες που έκαιγαν ελληνικά νησιά υποβαθμίζονται στις προτιμήσεις καναλιών και εφημερίδων. Προφανώς, αν δεν έχουν παίξει σε τουρκικό σίριαλ που τρελαίνει τα μηχανάκια τηλεθέασης δεν είναι είδηση για να ασχοληθεί κανείς μαζί τους εκτενώς…
Μικρός Οδυσσέας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου